Čitanje e-knjiga pre spavanja može ozbiljno da poremeti vaš san - Men`s Health

Čitanje e-knjiga pre spavanja može ozbiljno da poremeti vaš san

Tim istraživača sa Medicinskog fakulteta Harvard Univerziteta uporedio je efekte čitanja klasične knjige i e-čitača pre spavanja i otkrio da korisnici elektronskih uređaja sa pozadinskim osvetljenjem teže tonu u san, nemirno spavaju i ujutru ustaju umorniji.

Pročitajte i: 5 stvari koje treba odmah da izbacite iz vašeg kreveta

Plava svetlost koju emituju pametni telefoni, tableti i LED osvetljenje, mogu da poremete vaš unutrašnji časovnik. Plava svetlost uveče može da uspori ili pak spreči proizvodnju melatonina, hormona spavanja.

STUDIJA

Stručnjaci sa Harvarda su sproveli eksperiment u kojem je učestvovalo 12 dobrovoljaca koji su pet dana pre spavanja čitali papirnu knjigu, a pet dana sa iPad.

Pročitajte i: 5 iznenađujućih uzroka vašeg umornog izgleda

Uzorci krvi korisnika tableta pokazali su smanjenu proizvodnju melatonina, koja se poklapa sa poremećajem cirkadijalnog ritma, odnosno biološkog sata, za čak sat i po vremena.

Stručnjaci, čiji su rezultati objavljeni u Analima nacionalne akademije nauka, ustanovili su, takođe, da je osobama koje su čitale sa iPad bilo potrebno više vremena da utonu u san (10 minuta u proseku), da su imale manje REM sna i da su se budile umornije.

Pročitajte i: Značaj melatonina

„Svetlo koje emituje većina e-čitača bije direktno u oči, dok je u slučaju klasičnih knjiga i starih modela čitalac izložen samo svetlošću koja se odbija sa stranica knjige”, rekao je vođa studije profesor Čarls Zajsler.

“Dokazano je da nedostatak sna povećeva opasnost od kardiovaskularnih bolesti, te bolesti metabolizma, poput gojaznosti i dijabetesa, kao i raka”, upozorio je on, dodajući da je lekarska zajednica zabrinuta rezultatima istraživanja.

Pročitajte i: 4 grickalice za bolji san

“Naš savet ljudima je da što manje koriste e-čitače uveče, a to se posebno odnosi na tinejdžere koji su skloni da koriste mobilne telefone i tablete do kasno u noć”, zaključio je Zajsler.

Pročitajte i  6 stvari koje svaki muškarac treba da zna o penisu

 Izvor: Novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *