Erektilna disfunkcija može biti posledica nedostatka jednog vitamina - Men`s Health

Erektilna disfunkcija može biti posledica nedostatka jednog vitamina

Kada su naučnici testirali 143 muškarca sa različitim stepenom erektilne disfunkcije, otkrili su da je kod skoro polovine ispitanika zabeležen nedostatak vitamina D, a samo jedan od petorice muškaraca je imao optimalni nivo ovog vitamina.

Pročitajte i: Kako se boriti sa erektilnom disfunkcijom?

Kod muškaraca sa ozbiljnim problemom sa erekcijom, utvrđen je za 24 procenata niži nivo vitamina D, nego kod muškaraca sa srednjim stadijumom erektilne disfunkcije.

Prema rečima autorke studije Alesandre Barasi, nedovoljan nivo vitamina D oslobađa proizvodnju slobodnih radikala, koji mogu da oštete vaš azot monoksid, molekul koji pomaže da vaši krvni sudovi normalno funkcionišu.

„Azot monoksid pomaže vašim krvnim sudovima da se opuste, što povećava protok krvi i izaziva erekciju pod normalnim uslovima.“, kaže urolog savetnik dr Lari Lipšulc. Nasuprot tome, usled nedovoljne količine azotne kiseline, vaši krvni sudovi neće moći da se opuste i onemogući će postizanje erekcije.

Pročitajte i: Vitamin D za veće mišiće

Ukoliko imate problema sa erekcijom, zamolite doktora da proveri nivo vitamina D u vašem organizmu. Muškarcima koji ne boluju od erektilne disfunkcije, savetujemo da pripaze na unos i da održavaju nivo vitamina D, kako se ne bi suočili sa posledicima ove bolesti.   

Pročitajte i  Da li kafa smanjuje rizik od smrtnosti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *