Šta spermatozoidi kažu o vašem zdravlju - Men`s Health

Šta spermatozoidi kažu o vašem zdravlju

Kvalitet sperme daje sliku celokupnog muškog zdravlja, utvrdili su naučnici Univerziteta “Stanford”.

Pogledajte i: Spermatozoidi “ludi” za ljiljanima

Tako problemi s neplodnošću, zapravo, otkrivaju druge zdravstvene probleme kao što su visok krvni pritisak, kožne bolesti ili hormonalna neravnoteža, piše Dejli mejl.

TOK ISTRAŽIVANjA

Tokom sedmogodišnje studije, 9.387 muškaraca starosti od 30 do 50 godina donosilo je uzorke sperme za analizu. U 50 posto slučajeva muške neplodnosti problem je bila neka abnormalnost spermatozoida. Skoro 44 posto tih muškaraca imalo je dodatne zdravstvene probleme poput visokog pritiska, problema s cirkulacijom, venama i srcem, potvrdila je studija.

Pročitajte i: Osam najvećih neprijatelja sperme

“Oko 15 posto svih gena u ljudskom genomu povezano je s razmnožavanjem, a većina njih, osim te funkcije, obavlja i druge u celom organizmu. Muškarčevo zdravlje je strogo povezano s kvalitetom njegove sperme. Stoga pri poseti klinici za neplodnost treba obratiti pažnju i na njegovo celokupno zdravlje”, napomenuo je autor istraživanja profesor Majkl Ajzenberg.

Ranije studije utvrdile su da neplodni muškarci umiru ranije od plodnih, a najčešći uzrok su bolesti srca. Takođe, oko 15 posto parova ima problema s plodnošću, a čak za polovinu je kriva abnormalna sperma.

Pogledajte i: Sperma: Brže, jače, bolje!

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *