Da li spermatozoidi zaista imaju rok trajanja? - Men`s Health

Da li spermatozoidi zaista imaju rok trajanja?

Mnogobrojne studije su pokazale da i pored toga što muškarci proizvode spermu tokom čitavog života, njen kvalitet i kvantitet opadaju u kasnijim godinama.

Istraživanje urađeno na 1.938 parova u Francuskoj pokazalo je da žene mlađe od 30 godina imaju 25 procenata manje šanse da zatrudne ukoliko njihov partner ima preko 40 godina nego ako je sličnih godina njima. Takođe, žene između 35 i 37 godina imaju 50 procenta manje šanse da zatrudne, ako njihov partner ima preko 40 godina. 

Pročitajte i: Sperma: brže, jače, bolje

Pored opadanja plodnosti, druga istraživanja povezuju i godine muškarca u kojima začne dete sa većim rizikom zdravstvenih i problema u učenju. Istraživanja pokazuju da deca čiji očevi imaju 45 i više godina kada se deca rode, imaju veće šanse da imaju slabe socijalne veštine, a da deca čiji očevi imaju 55 i više godina imaju veće šanse za dobijanje bipolarnih poremećaja nego ona čiji očevi imaju 20 do 24 godine u vreme začeća.

Izgleda da se svi stručnjaci za plodnost slažu da kako muškarci stare, njihova sperma može pokazivati znake oštećenje DNA.

Prednost muškaraca je u tome što oni redovno proizvode novu, svežu spermu. To je jedan od osnovnih razloga zašto njihov biloški sat ne kuca tako glasno kao ženski. Dok se žene rađaju sa svim svojim jajnim ćelijama i ne prave nove (te stoga kada žena ima 40 godina toliko imaju i njene jajne ćelije), muškarci proizvode novu spermu na svakih 70 dana.

Pročitajte i: Da li sperma utiče na vaše “plivače”

Muškarci proizvedu i do 30 milijardi spermatozoida na svake četiri nedelje. Oni se proizvode u semenicima u svakom testisu, a zatim sazrevaju prilikom kretanja kroz epididymis, mrežu cevi u zadnjem delu svakog testisa koji sakuplja i skladišti nesazrelu spermu.

Pročitajte i  Ovo su namirnice koje će poboljšati kvalitet vaše sperme

Mnogi muškarci će proizvoditi spermu tokom čitavog života iako će broj spermatozoida opadati godinama. Ali čak i pored toga što se sperma proizvodi sve vreme, telo koje je proizvodi stari i, verovatno, njegovo zdravlje opada. Gojaznost, dijabetes, loša ishrana i nezdrav načn života igraju važnu ulogu u zdravlju sperme, pa zato budite pažljivi i zaštitite vaše “plivače”.

Izvor: Mondo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *