7 načina da vaš dom bude topliji tokom zime - Men`s Health

7 načina da vaš dom bude topliji tokom zime

KORISTITE RERNU

Korišćenje rerne za pečenje i pripremanje hrane zadržaće toplotu u kući, naročito u sobama, koje su bliže kuhinji.

TEPISI SU OBAVEZNI

Prema rečima Fondacije za Nacionalnu Energiju, neizolovani drveni podovi mogu da doprinesu čak desetoprocentnom gubitku toplote u kući. Ćilimi i tepisi su osmišljeni sa razlogom, da zadrže toplotu. Oni su daleko bolji u zadržavanju toplote u kući od golih podova. Dodajte tepih na podu u vašem stanu u toku zime i definitivno ćete osetiti razliku u toplotu, a i u udobnosti.

KORISTITE GREJALICE, ALI SA OPREZOM

Sobni grejači su sjajni za održavanje pojedinačnih soba toplim. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju na njihovu upotrebu, budući da je veliki rizik od izbijanja požara, imajući na umu da su uzrok trećine nastalih požara. Sve zapaljive materijale držite najmanje tri koraka od grejalice i uverite se da grejalice stoje na ravnoj podlozi. Nikada ih ne ostavljajte upaljenim tokom noći ili kada izlazite iz kuće.

ZATVARAJTE VRATA

Ako provodite dosta vremena u pojedinim sobama, toplotu možete da zadržite tako što ćete zatvoriti vrata sobe i na taj način stvoriti malu saunu.

SKLONITE NAMEŠTAJ OD GREJNIH TELA

Možda ste nesvesno ostavljali nameštaj ispred grejnih tela, kada ste preuređivali svoj prostor. Proverite po kući da vam otvori nisu blokirani nameštajem i pronađite način da pomerite nameštaj, makar preko zime. Na ovaj način ćete obezbediti da svaka soba dobije svoj maksimalni potencijal toplote.

PUSTITE SUNCE U VAŠ DOM

Čak i kada je hladno vreme, sunce je ipak grejno telo i trebalo bi da sklonite zavese tokom dana i pustite da vas obasja sunčeva svetlost, jer ćete tako takođe doprineti zadržavanju toplote u kući.

NAVUCITE ZAVESE TOKOM NOĆI

Pročitajte i  Šta je safari stil?

Ne zaboravite da držite navučene zavese tokom noći. Kada sunce zađe, očuvajte tu toplotu tako što ćete sprečiti da ode kroz prozore navlačenjem zavesa. Postarajte se da za zimski period obezbedite debele i dugačke zavese, koje će predstavljati svojevrstan izolator. 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *