6 razloga zašto bi ujutru trebalo da pijete toplu vodu sa limunom - Men`s Health

6 razloga zašto bi ujutru trebalo da pijete toplu vodu sa limunom

POSPEŠUJE PROBAVU I VARENJE

Ne samo da topla voda stimuliše vaš želudac i rad creva, već se veruje da limun prečišćava jetru. Takođe, pomaže želudačnoj kiselini u varenju hrane i eliminaciji toksina.

JAČA IMUNITET

Citrusi poput limuna bogati su vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u prevenciji i lečenju prehlade, dok askorbinska kiselina pomaže apsorpciju gvožđa, koje takođe ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.

Pročitajte i: Lekovita dejstva citrusa

ALKALIZUJE TELO

Ukoliko je vaše telo u hroničnom pH disbalansu, podložno je različitim bolestima i infekcijama. Premda je limun kiseo, on ima izuzetno alkalizujući efekt i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrednosti tela, pogotovo ukoliko često konzumirate meso, sir i alkohol.

DETOKSIKACIJA

Limunada je prirodni diuretik, što znači da pomaže i omogućava lakšu eliminaciju toksina i otrova iz vašeg tela.

DAJE VAM ENERGIJU

I najveći ljubitelji jutarnje kafe su se odvikli od ove navike nakon nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Kombinacija limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku kiseonika u krv, zbog čega ćete se osećati odlično.

Pročitajte i: Instant energija

ČINI VAŠU KOŽU DIVNOM

Hronična dehidratacija isušuje vašu kožu i čini je ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete za njen zdrav izgled. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidanti deluju protiv starenja i pojave bora.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte i  Jaka želja za slanom hranom - znak da ste dehidrirali?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *