Nemojte da zanemarite bol u leđima - Men`s Health

Nemojte da zanemarite bol u leđima

Time, međutim, bol ne možemo ukloniti na duže staze. Kostobolja je simptom, a ne sama bolest. Ona je poput crvene lampice na displeju u vašem automobilu koja pokazuje da nešto nije u redu.  Imajući to na umu, jasno je da do danas nije otkrivena metoda lečenja koja može dati dobre rezultate kod svih oblika kostobolje. Štaviše ukoliko se jednom metodom učini poboljšanje kod 40-ak posto ljudi koje boli doni deo leđa, tada tu medotu smatramo vrlo efikasnom. U suštini, problem leži u tome što različiti uzroci dovode do bolova, pa ako se primenjuje samo jednom metodom utice na jedan od njih, ostali ostaju neizlečeni. naprosto iz razloga što različiti uzroci dovode do bolova.

ŠTA UZROKUJE BOLOVE?
Bolove u donjem delu leđa uzrokuju promene na mekim tkivima i kostima duboko u samoj strukturi kičme, njenoj neposrednoj okolini, kao i u udaljenim delovima tela. Iako postoje mnoge podele uzroka koji dovode do ovih bolova, najjednostavnije je podeliti ih u tri grupe. U prvu, ujedno i najpoznatiju, o kojoj su pune naslovne i stranice popularnih časopisa, spadaju degenerativna oboljenje. Specifičnost ove grupe uzroka je činjenica da oni nastaju polako, te do prve pojave bolova, što će reći i signala da nešto nije u redu, proces može trajati i godinama. To u isto vreme znači i da lečenje retko može biti kratko i jednostavno. Drugu grupu uzoka čine traume u širem smislu. Udarci u predelu leđa mogu nagnječiti meko tkivo i izazvati bolove, bez obzira je li hematom prisutan ili ne. Jači udarci ili trzajevi (poput onih kod pada s visine ili saobraćajnih nesreća) mogu prouzrokovati subluksacije (poluiščašenja). Takođe i kod naglog podizanja tereta može doći i do subluksacije pršljena. Lečenje svake od nabrojanih povreda se razlikuje, te je kod većine potrebna detaljna dijagnostika, a kod loma pršljenova i bolnički tretman. Kod svih ovih povreda najvažniji su odmor i mirovanje, jer oni dovode do zaceljenja oštećenog tkiva, nakon čega sledi kraća ili duža fizioterapija, po završetku koje se u većini slučajeva očekuje potpuni oporavak. Treća grupa je sastavljena od različitih bolesti kojima je kostobolja tek jedan od simptoma. U ovim stanjima retko lečimo same bolove u donjem donjem delu leđa, već su napori usmereni na lečenje osnovnog (primarnog) oboljenja, kao što su bolovi unutrašnjih organa (bubrezi i jetra…)

ŠTA IZAZIVA BOL
Danas smatramo da su degenerativni procesi u telu i njihovo napredovanje spoj genetskog nasleđa i načina života. Međutim, tačan udeo jednog u odnosu na drugi faktor, još nismo uspeli odrediti. Upravo ta činjenica je otvorila vrata mnogim različitim pristupima lečenju ili sanaciji takvih stanja. U konkretnom slučaju, dakle u procesima degeneracija na kičmi događa se celi niz promjena, kako na kostima, tako i na mekim tkivima koja ih okružuju. Važno je razumeti da jednom prisutnu degenerativnu promenu nije moguće sasvim izlečiti. U tom smislu dva su dela terapije svih degenerativnih oboljenja kičme. Prvo je svakako simptomatsko lečenje, čiji je cilj uklanjanje bolova najbrže što je moguće. Jasno je da pacijent sa akutnim išijasom nema vremena za raspravu o uzrocima bolova, već treba njihovo uklanjanje odmah. Kako to nije uvijek lak posao, valja pokušati sa svime što je na raspolaganju. U zavisnosti od konkretnog slučaja, to može biti masaža, kiropraktika, akupresura, akupunktura ili celi arsenal fizioterapije. U posebno rezistentnim slučajevima upotrebljavamo lekove u obliku analgetika, bilo tablete ili injekcije, a povremeno posežemo i za kortikosteroidima. Ako se dogodi da niti jedna od opisanih metoda ne daje rezultate, valja posegnuti i za operativnim lečenjem. Međutim, kada se bol ili njen najveći deo ukloni, kritična je faza oporavka. Obično je pacijent ohrabren poboljšanjem i u većini slučajeva veruje kako je konačno došao kraj njegovim mukama. Ali zbog prirode degenerativnih procesa, retko je tako. Češće pretnja novim bolovima i zakočenjima traje i dalje. U tom smislu važno je funkcionalno lečenje koje može nastupiti tek kada je faza jakih, odnosno akutnih bolova prošla. Ono se zasniva pre svega na vežbama, kojima je cilj razviti ili osposobiti kompenzacijske mehanizme na kičmi i njenoj okolini. Naime, kako je kičma sastavljena od velikog broja pršljenova međusobno spojenih u dinamički kompleks, tako jedan njen deo može preuzeti funkciju nekog drugog, povređenog dela. Vežbanje služi kako bi se ubrzao taj tranzicijski proces, kao i da bi se zaštitila kičma od novih negativnih uticaja okoline. Kada se jednom i postige taj cilj, postignuto valja redovito održavati. Sve u svemu, možda se ne možemo direktno boriti protiv negativnih strana vlastitog genetskog nasleđa, ali nam telo pruža mnoge alternativne mogućnosti i sposobnosti koje se mogu razvijati u našu korist, uprkos velikim preprekama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *