Za blistaviji osmeh - Men`s Health

Za blistaviji osmeh

Zdravlje zuba se od pamtiveka povezuje sa zdravljem celokupnog organizma i dobrom genetikom, još u Drevnom Egiptu su ljudi bili svesni značaja zuba po organizam te su pokušavali da od drveta naprave prve proteze i nadomeste izgubljene zube, robovi sa zdravim zubima imali su znatno višu cenu, a čak postoje i podaci o prapočecima implantologije, tačnije postajali su prvi pokušaji da se zdravi zubi robova ugrade faraonima.

Dakle, zubi podsvesno govore puno o opštem zdravlju odnosno koliko brinete o sebi. Lepi beli zubi su pokazatelj dobre ishrane i higijenskih navika.  

Pročitajte i: Osmeh za peticu

Početkom 90ih uticaj Holivuda postaje sve jači, on diktira norme izgleda i ponasanja. Imperativ postaju savršene manekenske proporcije, sjajna kosa, preplanuo ten i naravno biserno beli zubi tzv. holivudski osmeh.

Od dr Borisa Đurana, stomatologa sa višegodišnjim iskustvom u estetskoj stomatologiji saznajemo da postoji više načina da dođemo do biserno belih zuba ukoliko nam ih priroda nije podarila.

Pored protetike najčešći i najmanje invazivan način je izbeljivanje zuba.  Takođe, dr Đuran nam je otkrio da su najčešći uzročnici promene boje zuba tokom godina: starenje, preterana konzumacija duvana,fluoroza kao i tetraciklinska prebojenost.

Interesantno je da se zubi žutih i žuto-smeđih nijansi lakše izbeljuju nego oni sivo-plavih nijansi.
Pacijent može da se opredeli za više tipova i tehnika izbeljivanja. Postoji kućno i ordinacisko beljenje. Takođe, mogu se izbeljivati vitalni i avitalni zubi.

Pročitajte i: 8 saveta za zdrave zube

Ordinacisko beljenje daje rezultat znatno brže od kućnog, pacijent posle jedne posete stomatologu dobija tri do četiri nijanse belje zube. Najšire rasprostranjen metod ordinaciskog beljenja u Srbiji zahteva da pacijent u ordinaciji provede u proseku sat vremena. Pošto pacijent sedne u stomatološku stolicu u usta mu se postavi ekarter, zaštiti gingiva tj.desni oko zuba zatim se pristupa nanošenju sredstva za izbeljivanje, postupak se ponavlja tri do četiri puta po petnaest minuta.

Tehnika kućnog beljenja zuba je tehnika koja je nesto sporija u odnosu na ordinacijsko beljenje zuba, ali je podjednako jednostavna. Tehnikom kućnog beljenja zuba za nekoliko dana možete ulepšati svoj osmeh menjanjem boje zuba za nekoliko nijansi. A postupak je sledeći, prvo se uzima otisak zuba na osnovu kojeg se izrađuje gipsani model, zatim se na vakum aparatu formira tanka folija, koja intimno prijanja na površinu zuba. Folija se nosi noću i ne ometa san. Beljenje se postiže preparatima na bazi vodonik i karbamid peroksida. Kod kućnog beljenja zuba stomatolog će redovno pregledati pacijenta na kraju svake nedelje, kako bi pratio efekte tretmana, kao i eventualne promene na desnima. Postignut efekat traje godinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *