Da li aluminijum može da ugrozi vaše spermatozoide? - Men`s Health

Da li aluminijum može da ugrozi vaše spermatozoide?

U sprovedenoj studiji, kod muškaraca koji su imali problema sa spermom odnosno mali broj spermatozoida, zabeležen je viši nivo aluminijuma od onih koji imaju veći broj spermatozoida, što indicira da je ovaj najučestaliji metal možda odgovoran za potapanje „plivača“.

Precizan razlog za ovakvu tezu nije poznat, ali naučnici imaju sledeću teoriju – „Aluminijum bi mogao da poremeti spermatogenezu, odnosno proces formiranja sperme iz matičnih ćelija“, sugeriše autor studije Kristofer Eksli.

Pročitajte i: Sperma: brže, jače, bolje

Prema podacima Agencije za toksične supstance i registar bolesti, izlaganje aluminijumu obično nije štetan, ali može da izazove probleme sa respiratornim sistemom, a takođe se povezuje sa razvojem Alchajmerove bolesti.

Potrebno je sprovesti detaljna istraživanja kako bi se tačno utvrdilo da li aluminijum utiče na kvalitet sperme i ometa plodnost. Studije su neophodne, budući da je izlaganje ljudi aluminijumu dostigao svoj vrhunac u poslednjih stotinak godina, a razlog leži u tome što se aluminijum može svuda pronaći, od posuđa do antiperspiranata, kao i u nekim namirnicama i pilulama koje konzumiramo.

Međutim, bitno je napomenuti da je studija pronašla povezanost između aluminijuma i broja spermatozoida, ali ne i sa drugim parametrima, kao što su pokretljivost i oblik spermatozoida, pa dok se naučno ne dokaže uticaj aluminijuma na ispravnost vaših plivača, nema potrebe da paničite.

Pročitajte i: Srušimo tabue – muški sterilitet

Ipak, ako želite da smanjite svoje izlaganje ovom metalu, konzumirajte namirnice poput voća, povrća i neobrađenog mesa, pošto mesne prerađevine sadrže aluminijum.

Pročitajte i  Kako da poništite štetno dejstvo kofeina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *