Stavite se u njenu kožu mesec dana - Men`s Health

Stavite se u njenu kožu mesec dana

1. NEDELJA
Prvog dana njenog ciklusa estrogen i progesteron su sniženi. (Oba regulišu menstrualni ciklus i pripremaju ženu za trudnoću.) “Sniženi estrogen znači i sniženi libido,” kaže endokrinolog dr Robert Lustig sa Univerziteta kalifornije u San Francisku. Kako estrogen utiče i na serotonin, prirodni antidepresiv, ona bi mogla da bude i loše raspoložena.

2. NEDELJA
“Počinje da raste estrogen i njeno raspoloženje će se verovatno popraviti,” kaže dr Lustig.
Testosteron, steroidni hormon koji utiče na ženin libido, takođe znatno poraste tokom te nedelje, podstičući njenu želju. Ovulacija se obično dogodi 14. dana nakon početka menstruacije. Ne budite prebučni dok je s vama visoki nivoi estrogena mogu da joj priušte migrene u doba oko ovulacije.

3. NEDELJA
Nakon ovulacije progesteron počinje da raste. “Kad je u visokoj dozi, progesteron može da se pretvori u alopregnanolon, neurotransmiter koji deluje nalik na benzodijazepin ili sredstva za smirenje,” kaže dr Lustig. Ako njen mozak ne dobije dovoljno alopregnanolona, može da iskusi simptome predmenstrualnog sindroma koji uključuju grčeve, iritiranost, promene raspoloženja i žudnju za hranom.

4. NEDELJA
Vrhunski nivoi estrogena i progesterona mogu da dovedu do naticanja grudi pa one postanu bolne. Tkivo materice se zadebljava kako bi se pripremilo za moguću trudnoću. Ako se trudnoća ne dogodi, estrogen i progesteron padaju, a za njima i testosteron. To znači da je PMS gotov, ali raspada se i nakupljeno tkivo unutar materice, što izaziva menstruaciju.

Pročitajte i  4 razloga zašto ste toliko prokleto umorni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *