Nadmudrite svaku glavobolju - Men`s Health

Nadmudrite svaku glavobolju

TENZIONA GLAVOBOLJA
Boli kao da vam neko steže glavu u obruču. Stres može izazvati preterano trošenje tranzmitera u mozgu što dovodi do aktivacije puteva za bol, kaže dr Džesika Ailani, specijalista za glavobolje sa Univerziteta Džordžtaun.

Pomoć: šetajte. Desetominutna šetnja može dovesti vaše neurotranzmitere u ravnotežu, kaže dr Ailani.

MIGRENA
Boli kao da vam neko zabija klin u jednu stranu glave. Kao i tenzione glavobolje, i migrene su posledica poremećaja moždanih tranzmitera. Svetlost i buka pojačavaju bol, kaže dr Ailani.

Pomoć: pijte. Popijte dva paracetamola, jednu kafu i jednu čašu soka, kaže dr Ailani. Kofein i dobra hidracija, uz analgetik, pomažu da bol prođe.

Pročitajte i: Gde vreba opasnost

BOL U SINUSIMA
Bol liči na intenzivan pritisak u vašim obrazima i donjem delu čela, iznad očiju. Kada dođe do zapaljenja sinusnih šupljina, sluzavi sadržaj u njim ostaje blokiran jer ne može da se izdrenira, kaže ORL specijalista dr Martin Sitardi sa Univerziteta Teksas.

Pomoć: zaljutite se. Sprej za nos sa kapsaicinom (aktivnim sastojkom ljutih papričica) može olakšati bol kod sinusitisa, kažu naučnici sa Univerziteta Sinsinati.

“KLASTER” GLAVOBOLJA
Bol je… pa najgori u životu (otud joj nadimak „samoubilačka glavobolja“). Crvenilo očiju i otok kapaka može biti prateći znak. Uzrok su moždane abnormalnosti, kaže dr Ailani.

Pomoć: kiseonik. Ako glavobolja potraje duže od dvadesetak minuta, javite se u Hitnu pomoć. „Kiseonik može prekinuti bol,“ kaže dr Ailani.

Pročitajte i  4 manje poznata uzroka atletskog stopala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *