Virus koji "zaglupljuje" - Men`s Health

Virus koji “zaglupljuje”

Virus koji inficira alge nikada ranije nije primećen kod zdravih ljudi, ali naučnici su otkrili da on može uticati na kognitivne funkcije, uključujući vizuelno procesuiranje i svest o prostoru.

Istraživači sa Džon Hopkins medicinske škole Univerziteta Nebraska došli su do ovog otkrića kada su sprovodili nepovezanu studiju u vezi sa mikrobima grla.

Iznenađujuće, oni su otkrili da se DNK u grlima zdravih osoba poklapa sa DNK virusa koji inficira zelene alge.

“Ovo je upečatljiv primer koji nam pokazuje da mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti. Mnoge fiziološke razlike enkodirane su u setu gena koje nasleđujemo od roditelja, međutim, neke od ovih različitosti su dodatno izražene brojnim mikroorganizmima koje nosimo u sebi i koji vrše interakciju sa našim genima.”, kaže autor studije dr Robert Jolken.

Pročitajte i: Hrana za mozak

Od 90 učesnika studije, 40 je bilo pozitivno na ovaj virus. Osobe sa virusom imale su lošije rezultate na testovima, koji mere brzinu i preciznost vizuelnog procesuiranja.

Ljudska tela sadrže trilione bakterija, virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali nalazi ovog otkrića ukazuju na to da postoje pojedini mikrobi koji mogu da utiču na kognitivne sposobnosti, dok su zaražene osobe zdrave. 

Izvor: Mondo.rs

Pročitajte i  5 načina da smanjite rizik od srčanog udara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *