Sistematski pregled, bez misterije - Men`s Health

Sistematski pregled, bez misterije

KADA VAM TRAŽI DA KAŽETE “aaaa”
Traži otok ili promenu boje u vašim ustima ili grlu, što pored prehlade može da ukaže i na kancer. Ovim pregledom može da se utvrdi i da li vam se napce i resica kontrahuju istovremeno, što je normalno. Ako se ova dva dela vaše usne šupljine ne kontrahuju istovremeno, to može da ukazuje na poremećaj u radu glosofaringealnog i vagus nerva. Ovo signalizuje rizik od šloga, tumora na mozgu ili multiple skleroze.

KADA VAM UPERI LAMPICU U OČI
Vaš “doca” vam testira optičke nerve, koji prenose vizuelne informacije do mozga, a može biti i da vam testira okulomotorne nerve, koji kontrolišu očne mišiće. Ako vam se zenice ne šire, ili se šire preterano, to može da ukazuje na poremećaj u radu nerava. Poremećaj može biti u samim nervima, ali i centru u mozgu, što ukazuje na opasnost od šloga ili smanjenog protoka krvi.

KADA VAM LUPKA I PRITISKA TRBUH
Na ovaj način otkriva se uvećani i potencijalno inficirani organ. Kada doktor lupka trbuh direktno iznad slezine ili jetre, zvuk je tup. On postaje sve rezonantniji kako se ide ka krajevima organa, što doktoru pomaže da odredi veličinu organa. Doktor takođe može i da zatraži da duboko udahnete dok vam pritiska trbuh. Udah povlači vašu dijafragmu nadole, pomerajući jetru i slezinu, koje se tako lakše napipavaju.

KADA VAS UDARI PO KOLENU GUMENIM ČEKIĆEM
Ovaj klasični test refleksa ukazuje na probleme sa nervima ili metabolizmom. Ako imate bolove u donjem delu leđa, a vaša noga jedva i da se pomera kad vas doktor “čukne” – to onda može da ukazuje na oštećenje nekog od kičmenih nerava. Rentgen je zato sledeći korak. Ako na blagi udarac gumenim čekićem reagujete brzim „karate“ pokretom, onda vam je tiroidna žlezda možda hiperproduktivna, pa su vam i refleksne reakcije burnije.

Pročitajte i  Pobedite mamurluk: 6 namirnica za brz oporavak organizma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *