Čuvajte svoj vid: 6 načina da ga zaštitite - Men`s Health

Čuvajte svoj vid: 6 načina da ga zaštitite

PRAVILNO POSTAVITE RADNI STO

Postavite ga na mesto odakle možete da vidite najudaljeniju tačku prostorije. Takođe, kompjuter ili monitor nemojte postavljati pored prozora, jer prejako spoljno svetlo stvara stres za oči.

MENJAJTE FOKUS

Postoji jedna vežba “10-3-10” koju bi svako ko puno radi ispred monitora trebalo neumorno da ponavlja. Nakon svakih 10 minuta pogledajte u udaljeni predmet koji se nalazi na najmanje 3 metra od vas. Držite pogled na tom predmetu 10 sekundi, pravilno dišući i trepćući.

5 navika koje oštećuju vid (a radimo ih svakodnevno)

NEMOJTE DA RADITE ZA KOMPJUTEROM U MRAKU

Prostorija uvek mora da bude dobro osvetljena. Ako radite za računarom u mraku, to šteti vašem perifernom vidu.

NE SME DA BUDE ODSJAJA NA MONITORU

Pokušajte da eliminišete svetlost koja se reflektuje od monitora. Odsjaj je jak izvor svetlosti, a zbog njega se naše telo nesvesno pomera kako bi ga oči izbegle i tako dolazi do krivljenja karlice i nepravilnoga držanja.

PRAVILNO TREPĆITE

Zdravo oko, normalnog očnog pritiska, trepće 10-12 puta u minuti, otprilike svakih 5 sekundi. Kada ne trepćete dovoljno oko se napreže, oči se suše i brzo se zamore.

Zašto nam pocrvene oči nakon plivanja u bazenu?

LAGANA VEŽBA TREPTANJA

Lagano i brzo trepćite 20 puta, bez stiskanja očnih kapaka. Lice mora da vam bude opušteno. Nakon što trepnete 20 puta, zatvorite oči i odmorite se nekoliko trenutaka.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Evo koje namirnice ne treba da jedete za doručak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *