Navike koje utiču na vaše zdravlje - Men`s Health

Navike koje utiču na vaše zdravlje

Naime, loša ishrana menja način na koji se ponašaju geni, uključujući gene koji su povezani sa imunitetom, pokazalo je novo istraživanje. Ova promena u ekspresiji gena (epigenetika) na kraju povećava rizik od srčanih oboljenja.

Holandski naučnik koji radi na ovim istraživanjima, Erik van Kampen, izjavio je: “Nadam se da će ovo istraživanje pokazati koliko je važno uneti promene u prehranu, te da će ova otkrića podstaći nova istraživanja o interakciji između prehrambenih navika, DNK metilacije i bolesti.“

Pročitajte i: Šta izaziva srčana oboljenja?

Učinci nezdravog stila života mogle bi da utiču na način na koji funkcioniše naš imunološki sistem, čak i nakon uspešnog lečenja ateroskleroze – plaka koji se skuplja u arterijama i koji sprečava slobodan protok krvi bogate kiseonikom do organa i drugih delova tela.

Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima koji su imali promenjene gene, kako bi bili osetljiviji na razvoj visokog holesterola i ateroskleroze. Miševi su hranjeni namirnicama bogatim mastima i holesterolom, kao što se većinom hrani i zapadna civilizacija ili normalnom, zdravom ishranom, s tim da je prva grupa značajno lošije reagovala na ovaj tip ishrane.

Pročitajte i  Suplementi: 8 vitamina koji (ne) treba da postanu deo vaše ishrane
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *