Često "snuzujete" alarm? Onda imamo dobre vesti za vas - Men`s Health

Često “snuzujete” alarm? Onda imamo dobre vesti za vas

Istraživači sa Univerziteta u Madridu dokazali su da studenti koji duže ostaju budni i kasnije ustaju bolje prolaze na testu induktivnog zaključivanja, koji se povezuje s opštom inteligencijom. Istraživanje je pokazalo da isto važi i za ljude koji često menjaju ustaljeni način života.

Testirajući originalnost, mentalnu fleksibilnost, brzinu i obradu zamisli, istraživanje Univerziteta u Milanu pokazalo je kako su “noćne ptice” svih uzrasta daleko kreativnije.

“Ispitanici koji su rekli kako im je noć najdraže doba dana briljirali su u svim testovima, a oni koji preferiraju jutro i dan mučili su se da osvoje 50 bodova”, pojasnila je šefica studije Marina Đampjetro.

Za bolji san: Najbolje doba dana za trening je…

Pretpostavlja kako razlog leži u tome što noćobdije razvijaju “nekonvencionalan duh i sposobnost pronalaženja originalnih rešenja”.

Ranoranioci su produktivniji, ali jutra koriste za rutinske stvari poput doručka i vežbanja. Ljudi koji ustaju u zoru, možda dolaze na posao puni elana i u naponu snage, ali već oko podneva postaju umorni, a u devet već su zreli za krevet. “Noćne ptice” duže su na vrhuncu produktivnosti, pokazala su skeniranja mozga. Neurolozi u belgijskom Liježu merili su moždanu aktivnost ispitinika iz obe krajnosti.

Obe skupine pokazale su jednaku moždanu aktivnost čim su se probudili. No nakon 10 sati ranoranioci su imali “slabiju aktivnost u delovima mozga povezanim s pažnjom”, zaključak je istraživanja.

Možda se čini kako kolega koji kasni, mora da lovi tempo drugih. Zapravo, oni koji rano ustaju propuštaju više, jer propuštaju celu noć.

Otkrijte: 5 koraka za bolji san

Oni koji dugo spavaju takođe su otporniji i na stres – dokazali su istraživači iz britanskog Vestminstera, koji su merili nivo hormona stresa kortizola.

Pročitajte i  Traljava usluga

Očekivano, pokazalo se kako se oni koji rano ustaju češće razbole, pate od glavobolje, a i relativno češće uzimaju bolovanja.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *