Greške koje vam ruše zdravlje - Men`s Health

Greške koje vam ruše zdravlje

Pranje zuba neposredno nakon doručka

Pranje zuba odmah nakon konzumacije kisele hrane, naročito voća i voćnih sokova, može oslabiti gleđ. To dovodi do promene boje zuba, a povećava i rizik od pukotina i loma zuba.

ISPERITE I ČEKAJTE
Niste oprali zube pre doručka? Onda ih nakon jela isperite vodom i sačekajte 40 minuta da se kalcijum iz pljuvačke istaloži na oslabljena područja. Tek onda operite zube.

Vozite se sa otvorenim prozorima
Zagađenje vazduha na autoputevima može biti i do 10 puta veće nego u predgrađu, kaže ekolog Skot Fruin. Dim od dizela doprinosi pojavi glavobolje, srčanih bolesti i raka.

Pročitajte i: Osmeh za peticu

ZATVORITE PROZORE
I ne samo to, ventilaciju u automobilu prebacite na zatvoreni sistem cirkulacije vazduha. Na taj način možete smanjiti izloženost toksičnim česticama za četiri puta, otkrio je Fruin.

Grejete ručak u mikrotalasnoj u plastičnoj ambalaži
Ambalaža ne sadrži bisfenol-A? To je već bolje, ali ne i savršeno. Ftalati iz plastike mogu procureti u hranu, što dovodi do oštećenja spermatozoida i smanjenja plodnosti, a može poremetiti i hormonsku ravnotežu.

STAVITE SVE NA STAKLO
Hranu u staklenoj posudi stavite u mikrotalasnu, ili je podgrejte na šporetu i spakujte u termos od nerđajućeg čelika.

Vozite se kući nakon „happy hour-a“.
Osobe se 0,1 promila alkohola u krvi (što je niže od zakonski dozvoljene granice od 0,3 promila) imaju za 46 odsto veći rizik da uzrokuju sobraćajni udes od osoba koje voze potpuno trezne.

PRVO JEDITE, PA ONDA PIJTE
Ako pojedete nešto pre pića, možete sniziti nivo alkohola u krvi za 30 odsto, kaže dr sci. Aron Vajt iz Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam SAD-a.

Proveravate poslovni mejl pre spavanja
Menadžeri koji koriste svoj smartfon da bi radili i nakon 21h, ujutru se bude pospani i ošamućeni, utvrdilo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Florida. Isuviše malo sna povećava rizik od smrtonosnog moždanog udara.

SPUSTITE LOPTU
Uklonite punjač iz spavaće sobe i isključite signal za imejlove posle 21 čas. Ako se radi o pravom hitnom  slučaju, neko će vas već nazvati.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *