Kako nemirne noge mogu da utiču na tvoje zdravlje? - Men`s Health

Kako nemirne noge mogu da utiču na tvoje zdravlje?

Frustirajući, slabiji osećaj tela – u istraživanju opisanih kao gorenje, trnjenje nogu ili osećaj kao da vam insekti hodaju po njima – javlja se kod 5 do 10 posto odraslih osoba. Analiza rađena na više od 18 hiljada muškaraca koji pate od sindroma nemirnih nogu pokazala je da oni imaju oko 39 posto više rizika od rane smrti (Rezultati podrazumevaju i gojaznost, oboljenja srca, rak i druge slične bolesti).

ŠTA JE RAZLOG?
“Razlog može biti problem sa spavanjem”, kaže Ksiang Gao, epidemiolog sa Harvarda. Oko 80 posto onih koji imaju sindrom nemirnih nogu suočavaju se sa periodičnim pokretima nogu tokom spavanja – nesvesna šutiranja koja remete vaš san čak i kada dremate.
“Desetine studija pokazale su da oni koji imaju loš san kraće žive”, objašnjava Gao i dodaje: “Povišen krvni pritisak tokom noći – koji je rezultat pomeranja nogu i nemirnih nogu- takođe može biti faktor” (Istraživanja sa Hrvarda pokazala su da noćna hipertenzija povećava rizik od srčanih oboljenja za 70 posto).

KAKO MOŽEŠ DA SE ZAŠTITIŠ?
“Studije su povezale gojaznost i nizak nivo gvožđa sa sindromom nemirnih nogu” kaže Gao. Zbog toga gubljenje kilogram uz pomoć  veće fizičke aktivnosti i praktikovanje zdrave dijete koja uključuje namirnice bogate gvožđem (poput spanaća ili rakova) mogu ti pomoći da živiš duže i to bez drmanja nogu. Takođe, možeš i uzeti stvari u svoje ruke: Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je masturbacija takođe dobar lek za sindrom nemirnih nogu koji je povezan sa problemima u spavanju.

Pročitajte i  Da li je trčanje ultramaratona zaista loše za zdravlje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *