Vežbanjem protiv depresije - Men`s Health

Vežbanjem protiv depresije

Vežbanje tri puta nedeljno umanjuje šanse za pojavu depresije za oko 16%, tvrde naučnici. Svako dodatno vežbanje tokom nedelje rezultira manjom šansom, za čak šest odsto, navodi se na sajtu body.

Britanski naučnici koji su radili na ovim istraživanjima tvrde da odnos između depresije i vežbanja upućuje na način da se istovremeno može poboljšati fizičko i metalno zdravlje. Pod pretpostavkom da je ljubavna veza posledica takvog stanja, fizička aktivnost u slobodno vreme ima efekat zaštite od depresije, ističu naučnici.

Pročitajte i: Bolest koja skraćuje život

Depresije je jedan od najčešćih mentalnih bolesti i Svetska zdravstvena organizacija je smatra vodećim neprijateljem lošeg stanja ljudi u svetu. Lečenje depresije obično uključuje lekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 11.135 osoba, opažena je povezanost depresije i fizičke aktivnosti. Sa ciljem da se proceni depresija, ispitanici su popunjavali određene upitnike koji su merili stepen psihičkog narušavanja u uzrasti 23, 33, 42 i 50 godina života. Rezultati su pokazali da osobe koje imaju značajnu fizičku aktivnost imaju i manje simptome depresije.

Pročitajte i  Rak opasniji za muškarce nego žene
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *