5 iznenađujućih uzroka vašeg umornog izgleda - Men`s Health

5 iznenađujućih uzroka vašeg umornog izgleda

 

 

KOFEIN

Dan bez prve jutarnje kafe ne možete ni da zamislite, ali budite svesni da vas kofein dehidrira i da može da izazove bore i suvu kožu. „Kafa, takođe, ubija antioksidante koji štite vašu kožu i čine je elastičnom“, kaže dr Robin Gmyrek, direktor kozmetičke dermatologije na Univerzitetu u Kolumbiji. Nemojte nikada da pijete više od četiri šoljice kafe dnevno.

Pokušajte da kafu zamenite zelenim čajem, koji sadrži manje kofeina, ali ima više antioksidanata koji održavaju vašu kožu zdravom.   

PRERAĐENA HRANA

Svi znamo da ćete se ugojiti od rafinisanih šećera i obrađenih karbohidrata, ali oni takođe očajno utiču na vašu kožu.Mogu da izazovu kožno zapaljenje, da smanje produkciju kolagena i samim tim prouzrokuju bore. Takođe mogu da oslabe vaš imuni sistem, koji je neophodan da bi vaša koža izgledala sveže. 

Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem fruktoze, proizvode od belog brašna i sastojcima poput hidrogenizovanog ulja.

SPAVATE NA STOMAKU

Noću, vaše telo oslobađa tečnost iz vaš krvotoka u vaša meka tkiva, uključujući i lice. Vremenom, ova tečnost može da okruži vaše oči, šireću ekstra tanku kožu, koja se nalazi oko očiju, a vi ćete završiti sa kesicama ispod očiju, koji će vas učiniti umornim i starijim, poručuje Gmyrek.

Spavajte na leđima, sa glavom na jednom ili više jastuka. Na taj način će tečnost da se spusti u vaše telo, a vi nećete dobiti kesice ispod očiju.

ALERGIJE

Sezonske alergije nisu samo uzrok vašeg kijanja, one mogu da stvore tamne kolutove ispod vaših očiju kada dpđe do većih upala u organizmu. Povećan protok krvi u tom području donosi pigmentne ćek+lije koje se u njemu nastane i stvaru drugačiju boju odnosno podočnjake.

Iz Nacionalnog Instituta za zdravlje poručuju da ne treba da lečite alergiju samo kada prepoznate njene simptome, već da koristite anithistamike redovno, čak i kada nemate simptome, kako viste kontrolisali svoju alergiju i sprečili njeno pogoršanje.

SUV VAZDUH U ZATVORENIM PROSTORIJAMA

Ujutru kada se probudite svrbe vas oči i čini vam se da su krvave? To je možda zbog suvog vazduha u vašoj spavaćoj sobi. Prema podacima iz Nacionalnog institua za zdravlje, spavanjem u zagušljivoj sobi i boravkom na suvom vazduhu, možete lišiti svoje oči potrebne vlage i izazvati proširenje krvnih sudova što će učiniti da izgledate umorno ili mamurno.

Provetravajte prostorije u kojima boravite i nabavite osveživač.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *