5 neočekivanih činioca koji mogu da unište vaše zube - Men`s Health

5 neočekivanih činioca koji mogu da unište vaše zube

Kada dođe do nastanka karijesa, uglavnom krivimo gazirane sokove, slatkiše ili lošu tehniku pranja zuba. Ali postoje i drugi, manje poznati, a takođe razorni činioci, koji mogu da unište vaš osmeh.

Predstavljamo vam 5 manje poznatih i očekivanih krivaca za loše stanje naših zuba, kao i kako možete da se izborite sa njima.

KARDIO TRENING

Nova nemačka istraživanja sugerišu da dugi kardio treninzi mogu da uzmu danak vašim bisernim zubima. Naučnici su upoređivali oralno zdravlje izdržljivih atleta sa ljudima, koji ne vežbaju i zaključili  su da su sportisti skloniji eroziji zuba, kao i da dugi vremenski periodi provedeni na treningu povećavaju rizik od nastanka karijesa.

Razlog ovakvih rezultata leži u redukovanju lučenja pljuvačke kod sportista. Pljuvačka sadrži minerale koji neguju vaše zube i neutralizuju kiseline koje uzrokuju truljenje i smanjivanje izdržljivosti i jačine zuba. Kvarenje zuba podstiču i brojni kiseli sportski napici i slatki energetski gelovi, koje sportisti konzumiraju u toku treninga.

Najbolje je da operete zube pre treninga, kao i da isperete usta vodom nakon konzumiranja sportskih napitaka. Takođe, uzimajte žvakaće gume bez šećera dok trenirate kako biste podstakli lučenje pljuvačke.    

DIZANJE TEGOVA

Sasvim je prirodna tendencija da jako stegnete vilicu dok trenirate I dižete tegove, jer može čak I da poboljša performans povećanjem protoka krvi u delovima mozga koji su povezani sa motoričkim pokretima. Međutim, taj pritisak koji se javlja prilikom stiskanja vilice, može da uništi vaše zube ili čak da dovede do pukotina izazivajući permantentan bol u vilici.

Nosite štitnik za zube, jer je veoma efektan i lako ga možete pronaći. Ili se posavetujte sa vašim stomatologom.    

Pročitajte i: 8 saveta za zdrave zube     

Pročitajte i  Da li je povećanje broja ponavljanja uvek korisno?

LEKOVI

Mnogobrojni lekovi protiv alergijE, depresije, srčanih oboljenja ili za krvni pritisak uglavnom dovode do sušenja usne duplje odnosno do redukovanog lučenja pljuvačke, koje može da dovede do erozije zuba . “Kada vaš organizam ne luči dovoljno pljuvačke, kroz nekoliko meseci, vaši zubi mogu da pretrpe neopisivu štetu.”, kaže Edmond Hewlett, profesor stomatologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Žvaćite žvake bez šećera ili jedite bombone, koje ne sadrže šećer. Držite se podalje od namirnica koje su bogate šećerom I kiselinama jer one podstiču eroziju I oštećenje zuba.

GORUŠICA

Da li ste znali da refluksna kiselina može da uništi vaše zube? Kiselina iz vašeg digestivnog Sistema može da da se nađe u vašim ustima, delujući na vašu usnu duplju kao i kiselina iz gaziranih sokova i sportskih napitaka.

Ukoliko je vaš stomatolog otkrio eroziju u zadnjem delu vaše usne duplje, najverovatnije je refluksna kiselina krivac za to. Posavetujte se sa doktorom kako da se izborite sa gorušicom.

VREME PRANJA ZUBA

Pranje zuba nakon konzumiranja namirnica koje sadrže kiselinu, kao što su đus, voće, sportska pica, crveno vino ili gazirani sokovi, može da oslabi vašu gleđ, što može da dovede do pucanja zuba.

Isperite usta vodom, kako biste uklonili kiselinu i sačekajte 40 minuta da kalcijum iz vaše pljuvačke remineralizuje oslabljene regije usne duplje. Onda operite zube. 

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *