Sprečite izbijanje - Men`s Health

Sprečite izbijanje

On se dobro sakrije i miruje sve dok ga nešto ne aktivira. Svako ko je oboleo ima svoju teoriju o tome šta ga nagoni da ”izmili“ iz svog skrovišta – duge vožnje biciklom, depresija, božanska odmazda – ali su naučne studije dosad otkrile tri specifična okidača.

SUNČEVA SVETLOST
Mnogobrojna istraživanja izbijanje labialnog herpesa dovode u vezu sa velikom izloženošću sunčevim zracima, pre svega ultravioletnim B, zbog čega se on u velikom procentu javlja kod zaljubljenika u skijanje.

Kakod a pomognete sebi?
Kupite kremu za usne sa zaštitnim faktorom 36 i to, ako na∂ete, vodootpornu (u slučaju da, ne razmišljajući, obližete usta).

Pročitajte i: Bez brijanja tamo dole

STRES
Svaki stresan događaj u vašem životu – od prvog ljubavnog sastanka do prvog dana na poslu – slabi vaš imuni sistem i herpesu daje šansu da nastupi. Uskoro ste prehla∂eni ili imate grip. I ko je kriv? Vaš stari znanac.

Kako da pomognete sebi?
Ukoliko ste jako napeti – fizički ili emocionalno – uz ručak ili večeru popijte čašu crnog vina. Ono će vam pomoći da se opustite, ali i da se odbranite od herpesa. Istraživanja su pokazala da pojavu neželjenih mehurića možete sprečiti ako na usne stavite nekoliko kapi crnog vina. Zasluga za to pripada komponenti koja se zove resveratrol.

ODLAZAK KOD ZUBARA
Ukoliko vam zubar da injekciju anestezije u usnu, lako će probuditi vašeg usnulog saputnika, a onda teško  vama.

Kako da pomognete sebi?
Zamolite zubara da vam prepiše neki lek koji će sprečiti delovanje virusa. Recimo, ”valtrex“ (uzmite 1g čim osetite i najmanji nagoveštaj neprijatelja i još jedan dvanaest sati kasnije). To će, najverovatnije, obuzdati izbijanje groznice. Pored drugih antivirusnih lekova ”valtrex“ se koristi kako bi se sprečila pojava herpesa kod onih koji ga imaju barem četiri puta godišnje.

Pročitajte i  NE VERUJTE SVEMU ŠTO ČUJETE: 5 najvećih mitova o metabolizmu
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *