Pušenje izaziva anksioznost - Men`s Health

Pušenje izaziva anksioznost

Ukoliko ste jedan od nikotinskih zavisnika, a želeli biste da ostavite cigarete, razmislite kako biste, osim redukovanja ove loše navike, smanjili i nivo vaše anksioznosti.

Naučnici su posmatrali 491 pušača, koji su pokušali da ostave pušenje upravo na klinikama za odvikavanje od pušenja. Ispitanici su uradili test anksioznosti na početku i na kraju istraživanja. Potrebno je napomenuti da su sve vreme istraživanja imali pristup nikotinskim flasterima, kao i terapiji oralne zamene nikotina.

Pročitajte i: Opasnost treće ruke duvanskog dima

Rezultati su pokazali da je kod 68 pušača, koji nisu podlegli iskušenju i zapalili cigaretu, znatno smanjen nivo anksioznosti, kao i da je efekat bio pozitivniji i veći kod onih ispitanika, kod kojih je ranije primećeno anksiozno ponašanje.

Autor studije dr Mairtin McDermot napominje da su ovakvi podaci i rezultati u potpunoj suprotnosti sa tezom da pušenje redukuje stres. A evo i odgovora zašto ova pređašnja teza nikako ne može da bude tačna.   

Kada ste nikotinski zavisnik, vaš nivo nikotina rapidno opada između cigareta, a vi postaje anksiozni, uznemireni, razdražljivi  i napeti – jednom rečju, prolazite kroz stres. I šta onda uradite? Jednostavno zgrabite cigaretu.

Ne odustajte od svoje odluke da prestanete da pušite i krenite u teretanu, budući da studija objavljena u časopisu Addiction, otkriva da su ljudi koji su vežbali u periodu odvikavanja od pušenja, lakše prevazišli potrebu za nikotinom.   

 

Pročitajte i  Spasite zadnju ložu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *