Evo šta jesti kako biste podigli plodnost - Men`s Health

Evo šta jesti kako biste podigli plodnost

Danas u svetu jedan od šest parova ima problem sa postizanjem trudnoće. Problem je u 20 procenata slučajeva loš kvalitet spermatozoida, a to se često povezuje sa manjkom cinka i vitamina. Iz tog razloga bi bilo dobro da u prehranu uvrstite namirnice koje ih sadrže.

Plodnost muškarca: 6 saveta za zdrave i brze “plivače”

SEMENKE BUNDEVE

Semenke bundeve su dobar izvor bakra, omega-3 masnih kiselina, cinka i vitamina K, a kao važna komponenta one poseduju protuupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pojačavaju protok krvi do polnih organa.

ŠIPAK

Sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju i podiže kvalitetu sperme. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećan nivo hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja naučnika Univerziteta iz Edinburga (sudelovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 do 30 procenata veći nivo testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara.

HRANA KAO AFRODIZIJAK: 14 namirnica koje će probuditi želju za seksom

KAMENICE (EVROPSKE OSTRIGE)

Cink se preporučuje u lečenju muške neplodnosti jer je bitan za proizvodnju i pokretljivost spermatozoida. Od davnina školjke kamenice, koje su izuzetno bogate cinkom, slove kao afrodizijak za bolju potenciju.

BELI LUK

Beli luk deluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermatozoida. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme i poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u belom luku pridonosi pokretljivosti sperme.

Seks sa trudnicom: 7 stvari koje morate da znate

ZELENI ČAJ

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za podsticanje plodnosti iz razloga što neutrališu slobodne radikale koji mogu oštetiti spermatozoide.

Pročitajte i  Saveti za razumevanje hrane: Evo kako da znate šta unosite u organizam

Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u naučnom magazinuMolecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitet sperme, uključujući pokretljivost što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *