Da li i vi imate ovu potencijalno smrtonosnu polnu bolest? - Men`s Health

Da li i vi imate ovu potencijalno smrtonosnu polnu bolest?

Samo ako ste muškarac i seksualno aktivni. Naime, prema poslednjem istraživanju, od 2000. godine pa do danas pojava ove potencijalno smrtonosne zaraze se više nego udvostručila. Čak 91 odsto zaraženih su muškarci.

“Istraživanja pokazuju da se smanjuje upotreba kondoma što može biti jedan od razloga za povećanje broja obolelih od sifilisa. Porast učestalosti ove bolesti zatekla je i mnoge doktore jer malo ih je koji su videli kako izgleda zaraženi pacijent. Zbog toga lekari često daju pogrešnu dijagnozu kada vide prve znakove oboljenja – bolne promene na ustima muškaraca, genitalijama ili na anusu. Izgledaju slično herpesu ili rezovima od patentnog zatvarača, a teško je dijagnostifikovati sifilis prema prvim znakovima bolesti i zbog činjenice da te bolne promene potraju samo tri do šest nedelja”, kaže autorka istraživanja Monica Patton.

Pročitajte i: Seks rulet

Sifilis nazivaju i ‘velikim imitatorom’ zato što može da liči na mnoge druge bolesti. S vremenom ti simptomi koji liče na druge bolesti nestanu, ali bakterija se i dalje razmnožava u vašem krvotoku i nakon određenog vremena može uzrokovati slepilo, demenciju, paralizu, pa čak i smrt i to decenijama nakon što ste se zarazili.

Obratite pažnju na sledeće: bezbolan maleni čir ili ranica koja se može pojaviti i do 90 dana nakon seksualnog odnosa, potom sledi crveni osip na dlanovima i tabanima praćen groznicom, umorom ili bolovima u mišićima. Ukoliko primetite ove simptome, odmah posetite lekara.

Pročitajte i  Da li geni utiču na homoseksualnost?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *