Ljuto za zdravlje - Men`s Health

Ljuto za zdravlje

 

Sastojak kapsaicin koje je osnovni deo svih ljutih paprika je u suštini fitohemikalija koja ima povećanu antioksidativnu moć i ukoliko možete da izdržite ljutinu, suze i vrelinu koji su propratni elementi ljutih paprika, one će vam uzvratiti sa brojnim beneficijama za vaše zdravlje. Što je paprika ljuća, toliko je količina kapsaicina veća, zato budite hrabriji.

MRŠAVLJENJE
To što vas ljuto preznoji i crveni nije bez razloga. Kapsaicin aktivira lučenje adrenalina i podiže telesnu temperaturu, a sa tim poboljšava metabolizam i sagorevanje dodatnih kalorija.
Ljuto isto predstavlja pravo žarište masnoća što poboljšava metaboličku aktivnost masnih ćelija (adipociti) i čini ih manjim.

SRCE
I mašinerija koja nas drži u životu ima svoje beneficije od ljutog. Pored mršavljenja koje pomaže u radu srca, kapsaicin umanjuje krvni pritisak i proređuje krv s čim se sprečava zgrušavanje krvi.
Istraživanja koja su rađena u zemljama u kojima narod uživa u ljutom kao što je Tajland pokazuju da redovno komzumiranje ljute hrane umanjuje incidenciju brojnih srčanih oboljenja.

RAK
Istraživanja objavljena u Cancer Research u 2006. godini su pokazala da kapsaicin sprečava dalje razmnožavanje ćelija raka prostate. Čak 80% ćelija prostate pogođenih rakom su tokom istraživanja bila uništena.
Dodatna istraživanja pokazuju da on pomaže u prevenciji od raka pankreasa za 50%, ali ipak ove supstance nisu još uvek dobile dozvolu da se koriste u lečenju raka, jer su potrebna dodatna istraživanja.

 

Pročitajte i  Usudite se da budete spremni
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *