Da li je zdravo piti kafu na prazan stomak? - Men`s Health

Da li je zdravo piti kafu na prazan stomak?

Mišljenje eksperata je jasno: kafa na prazan stomak nikako ne može biti dobra ideja! Postoji četiri razloga za ovakav stav:

1. POVEĆAVA SE KOLIČINA ŽELUDAČNE KISELINE

Povećana količina želudačne kiseline uzrok je gorušice i problema s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Visok nivo kiselosti vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa (ona manje kvalitetna) obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

Saznajte i Zašto se ne preporučuje srkanje kafe?

2. VIŠI NIVO STRESA I TESKOBA

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvek pojedite nešto.

Da li smete da popijete kafu koja je dugo stajala?

3. SMANJUJE SE NIVO HORMONA

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac – kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i generalno se bolje osećati.

Šta se dešava u vašem telu kada popijete kafu na prazan želudac?

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Za pozitivnu energiju: Kako najbolje da "napunite baterije"
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *