Kako alkohol može da naškodi vašoj spermi - Men`s Health

Kako alkohol može da naškodi vašoj spermi

Nakon napornog dana na poslu ili stalnih primedbi devojke, nema ničeg lepšeg od čaše ili dva piva, zar ne? Međutim, budite oprezni ukoliko vam ispijanje alkohola pređe u naviku budući da istraživanja ukazuju da previše alkohola može da ošteti vašu spermu.

Prema britanskim istraživanjima, muškarci u dvadesetim godinama, koji se konstantno opijaju, mogu da pogoršaju zdravlje svoje sperme.

Pročitajte i: Kako vašim plivačima dati snagu?

Naučnici su ispitivali navike ispijanja alkohola više od 1000 momaka uzrasta od 18 do 28 godina. Ispitanici su morali da daju uzorak sperme i krvi na analizu. Nakon dobijenih rezultata, naučnici su mogli da zaključe da su testovi, koji otkrivaju zdravlje sperme, bili mnogo lošiji kod muškaraca, koji su konzumirali alkohol svake nedelje nego kod onih koji su umereno pili alkohol.

Istraživanja sugerišu da zdravlje vaše sperme neće trpeti ukoliko se dnevno zadržite na jednoj čaši vina, pivu sa 4 do 6 procenata alkohola ili jednostavno ograničite dnevni unos alkohola na 30 mililitara.

Koator studije Tina Kold Jensen otkriva da pad u kvalitetu sperme počinje ukoliko vašu dozu alkohola povećate na 25 pića nedeljno.

Ljubiteljima alkohola, koji popiju čak 40 alkoholnih pića nedeljno, broj spermatozoida je opao za trećinu, a broj plivača sa normalnim izgledom je opao za 51 procenat.

Dr Jensen ovakve rezultate objašnjava činjenicom da previše alkohola smanjuje nivo proizvodnje određenih polnih hormona, koji igraju značajnu ulogu u proizvodnji zdrave sperme.    

Pročitajte i  Šta se dešava u vašem telu kada ostavite cigarete?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *