Kako da se izborite sa hemoroidima? - Men`s Health

Kako da se izborite sa hemoroidima?

Hemoroidi su bolne proširene vene u donjem delu anusa i rektumu. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje, konstipacija, genetički faktori, starenje, prekomerna težina, podizanje teških predmeta, dugotrajna dijareja, dugotrajno sedenje.

Simptomi mogu uključivati krvarenje prilikom stolice, bolno oticanje i bol oko anusa. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.

Kako bi sebi olakšali i kako bi sprečili pojavu hemoroida pijte veće količine vode, ishrana mora da bude bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovna.

Pročitajte i: Erekcija u opasnosti

Takav način ishrane omogućiće vam mekšu stolice čime je pražnjenje creva olakšano, a smanjuje se i pritisak, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Takođe izbegavajte podizanje teških predmeta i dugotrajna sedenja.

Ako ste često žrtva ove neugodne i bolne pojave, u ponudi ima više vrsta protivhemoroidalnih krema ili čepića koji mogu da vam pomognu u smanjenju otoka i bola.

A možete da pokušate i sa aromaterapijom. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primena sedećih kupki nekoliko puta dnevno sa čistom, toplom vodom u koju se preporučuje dodatak od desetak kapljica ulja bergamota.

Povećajte unos bioflavonoida tako što ćete konzumirati više citrusa, grejpa, bobičastog voća i žitarica.

Ako želite na brzinu sebi da olakšate bol ili svrab, dobro će doći led, ali nikad ga nemojte nanositi direktno na bolno područje već led zamotajte u čist peškir.

Pročitajte i  Zašto nas toliko boli kad se posečemo na papir?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *