Zašto je svaki trenutak bitan kada dođe do moždanog udara? - Men`s Health

Zašto je svaki trenutak bitan kada dođe do moždanog udara?

Doktori specijalisti za moždane udare apeluju da je vreme od neprocenjive važnosti pri lečenju moždanog udara i da se što pre obratite lekaru za medicinsku pomoć, jer time povećavate šanse za brž i uspešniji oporavak.

Pročitajte i: Nesanica izaziva moždani udar

„Većina ljudi koji dožive moždani udar nisu svesni šta se događa i postoji šansa da oni jednostavno pokušaju da nastave dalje. Otada do trenutka kada dobiju potrebnu medicinsku pomoć, može da bude prekasno. Što ranije žrtve moždanog udara dobiju tretman, to su boljei veće šanse za oporavak. Osnovno pravilo je da je jedan sat za reagovanje i medicinsku pomoć bolji od dva sata; tri sata je loše, ali je bolje nego četiri sata.“, kaže specijalista za moždane udare dr Jason Tarpley.

Dr Jeffrey Saver je godinama proučavao moždane udare i pacijente koji su ga preživele i postavio je pionirsku teoriju, koja glorifikuje brzinu kao ključni element. Svaki sekund je odlučujući i važan kada dođe do moždanog udara. Ljudski mozak sadrži milijarde i milijarde neurona, a dr Saver je istraživanjem došao do otkrića da u svakom minutu, u kojem žrtva moždanog udara nije adekvatno medicinski tretirana, umire, nestaje i nikada se ne povrati čak 1, 9 miliona neurona. Mozak pacijenta, koji je pretrpeo moždani udar, a koji nije na vreme medicinski lečen, u jednom minutu izgubi 14 milijardi sinapsi.

Njegov savet je da akronim FAST (na engleskom znači brzo) može da vam pomogne da prepoznate moždani udar i da brzo reagujete. F označava opuštanje facijalnih mišića, A predstablja slabost gornjih ekstremiteta (arm – ruka), S predstavlja otežanost pri govoru (speech – govor) i T je podsećanje da je vreme od neprocenjive važnost pri lečenju akutnog moždanog udara (time – vreme).

Pročitajte i  BOLJI FOKUS: 8 nekofeinskih namirnica koje podižu koncentraciju

„Drugim rečima, nemojte da zanemarujete ove simptome i odmah pozovite lekara.“, sav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *