Trčanje i bol u donjem delu leđa - Men`s Health

Trčanje i bol u donjem delu leđa

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj (1990. god., Garbutt i saradnici, Sunderland Polytechnic, Engleska) merilo je koliki stres uzrokuje trčanje na karlicu. Davno je utvrđeno da nakon noćnog spavanja čovek može biti viši 1-2 cm u odnosu na njegovu visinu pre odlaska na spavanje. Zbog pritiska na diskove koji se „zgnječe“ čovek je nešto niži nakon celodnevne aktivnosti, dok se prilikom odmora ta gelasta tekućina unutar diskova obnavlja i vraća svoj volumen.

Vođeni tim podatkom Garbutt i saradnici su merili visinu trkača maratonaca pre, tokom i nakon trčanja. Maratonci su bili podeljeni u dve grupe; grupu u kojoj su trkači nekada imali problema sa leđima i grupu koja nije imala takve probleme.

Pročitajte i: Oslobodite se bolova u kičmi

U trenutku istraživanja niko nije imao nikakve bolove u leđima. Trčanje je trajalo 30 minuta, a trčalo se brzinom 70, 85 i 100 % od njihovog tempa maratona. Pokazalo se da postoji značajna korelacija između „skupljanja“ prostora između diskova, brzine i distance trčanja. Znači, što se duže i brže trči to je trkač niži (0,635 cm). Međutim, došlo se i do jednog važnijeg zaključka; nije nađena značajna razlika u „skupljanju“ karlice između grupa. Što znači da samo trčanje ne može uzrokovati bol u leđima, jer nije bilo razlike u smanjenju prostora između diskova kod grupe koja je iskusila neki disbalans u karlici u odnosu na grupu koja nije imala takvih problema.

Možda bolji odgovor na pitanje da li trčanje povećava rizik za pojavu bola u donjem delu leđa može dati istraživanje provedeno 1995. godine (T. Videman i sur.) koje je upoređivalo magnetne rezonance atletičara, dizača tegova, streličara i fudbalera i opšte populacije. Najveće degeneracije na karlici su se pokazale kod dizača tegova i fudbalera, dok se kod atletičara i streličara nije našla značajna razlika u odnosu na opštu populaciju.

Pročitajte i  Strah od statina
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *