Petominutna šetnja će očuvati vaše srce - Men`s Health

Petominutna šetnja će očuvati vaše srce

U toku istraživanja, muškarci koji su sedeli bez pomeranja donjeg dela tela zabeležili su pad u funkcionisanju jedne arterije u nozi za 50 procenata, nakon samo jednog sata sedenja. Opadanje rada arterije se nastavilo tokom sedenja, koje je ukupno trajalo tri sata. Ovo je veoma bitan podatak budući da poremećaj u funkcionisanju krvnih sudova predstavlja glavni faktor rizika kod srčanih oboljenja.

Pročitajte i: Tiha srčana oboljenja

Istraživanje je pokazalo da kod muškaraca, koji su napravili petominutni odmor na svakih sat vremena sedenja, na kraju trećeg sata ispitivanja nije zabeležen bilo kakav poremećaj u funkcionisanju arterija.

„Prekomerno sedenje može da prouzrokuje da krv u vašim donjim ekstremitetima postane gušća i lepljivija. Kada se to dogodi, može da dođe do zapaljenja, koja mogu da izazovu slabiji protok krvi i poremećaj u radu arterija. Ali šetanje poboljšava vašu cirkulaciju i sprečava nastanak disbalansa u krvnim arterijama.“, kaže autor studije dr Saurabh S. Thosar. 

Najvažnije je da kretanje ne mora da bude intenzivno tokom petominutnog predaha, jer je istraživanje pokazalo da i sporo hodanje poboljšava cirkulaciju.

Na svakih sat vremena ustanite, prošetajte do wc-a ili popijte čašu vode, a možete i da odete do kolege i da proćaskate – uradite bilo šta što će vas naterati da se krećete pet minuta i vaša cirkulacija neće trpeti, a vaše srce će biti zdravije.

Pročitajte i  Nova delotvorna tehnika za suzbijanje pritiska
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *