Otkriven prvi simptom raka gušterače - Men`s Health

Otkriven prvi simptom raka gušterače

Takođe, naučnici smatraju da bi njihovo otkriće moglo pomoći u stvaranju novog testa koji bi otkrio bolest u najranijem i lako izlečivom stadijumu.

Jedan od prvih znakova je povećanje nivoa određenih aminokiselina, što se događa pre pojave ikakvih simptoma i pre nego što se inače bolest dijagnostifikuje. Do ovog otkrića došlo se nakon analize uzoraka krvi 1.500 osoba koje su učestvovale u velikom zdravstvenom istraživanju.

“Otkrili smo visoke razlike u nivoima razgranatog lanca aminokiselina kod osoba kod kojih je ubrzo otkriven rak gušterače, za razliku od onih koji nisu oboleli”, izjavio je koautor studije doktor Brain Wolpin iz Dana-Farber Instituta za karcinom u Bostonu.

Razgranati lanac aminokiselina spada u grupu aminokiselina, blokova proteina. A razdoblje otkad je otkrivena visoka razlika ovog tipa aminokiselina do dijagnoze raka gušterače variralo je od dve do 25 godina, objavili su autori istraživanja.

“Ova otkrića dovela su do hipoteze da je veći broj razgranatih lanaca aminkoiselina prisutan zbog prisutnosti ranog karcinoma gušterače”, Wolpin je objasnio.

Istraživanja koja su usledila pokazala su da miševi sa tek razvijenim tumorom takođee imaju povišenu razliku razgranatih lanaca aminokiselina, a tragično je da se rak gušterače obično otkriva u uznapredovalom stadiju, te nakon dijagnoze većina pacijenata umire unutar godinu dana.

“Otkrivanje bolesti u ovako ranoj fazi moglo bi poboljšati naše mogućnosti da je delotvorno izlečimo”, dodao je dr. Wolpin.

Pročitajte i  Da li gubimo mišiće brže od žena?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *