Zaboravite na Alchajmera: Ovo je svima dostupan lek za ovu opasnu bolest - Men`s Health

Zaboravite na Alchajmera: Ovo je svima dostupan lek za ovu opasnu bolest

Naučnici sa Stenford univerziteta, smatraju da su pronašli rešenje za ovu, do sada neizlečivu bolest. Lek je jednostavno podizanje imunog sistema.

Istraživači su otkrili da nervne ćelije odumiru zbog toga što druge ćelije, zvane mikroglija, zadužene za čišćenje mozga od virusa i bakterija, ne urade svoj posao.

Pročitajte i: Okidač za mnoge bolesti

Te ćelije funkcionišu dobro u mladosti, ali kako godine prolaze, protein EP2 ih sprečava da obavljaju svoj posao kako treba.

Naučnici su pokazali da blokiranje ovog proteina omogućava ćelijama čistačima da ponovo nesmetano obavljaju svoj posao i uklone lepljive plakove koji oštećuju nervne ćelije kod obolelih od Alchajmera.

Oni su uspeli da miševima obolelim od ove bolesti povrate pamćenje blokiranjem proteina EP2.

Pročitajte i: Novi test preko krvi može da predvidi Alchajmera

Ono što je još interesantnije je to da su tokom eksperimentisanja naučnici uspeli da genetskim inžinjeringom naprave miševe koji uopšte nemaju pomenuti protein i ti miševi nisu ni mogli da razviju bilo kakav oblik demencije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  6 jednostavnih načina da budete pozitivniji
Inicijalizacija u toku...

1 thought on “Zaboravite na Alchajmera: Ovo je svima dostupan lek za ovu opasnu bolest

  1. S druge strane, postoji i prirodan nacin a to je da jedete (zdravo, kvalitetno, raznovrsno) unutar osam sati dnevno (intermittent fasting). Ovo pomaze naravno na pocetku bolesti, za sada se ne mogu vratiti odumrele celije sa onog sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *