Kako laganje može da vam upropasti dan? - Men`s Health

Kako laganje može da vam upropasti dan?

Britanska istraživanja otkrivaju da muškarci lažu dva puta više nego žene. Međutim, pogledajte na koji način vaše skrivene tajne i prećutkivanje istine može da utiče i ugrozi vaše zdravlje.

STRES VAS IZJEDA
Laganje je kao bolest, laži pretenduju da stvaraju stalno nove laži, a ponašanje, koje dolazi sa smišljanjem novih priča i uklapanjem istih, može da budu isrcpljujuće i stresno.

Poligrafi odnosno detektori laži mogu da osete promene u hormonu, koji se zove glukokortikoid, koji mogu da postaknu hemijske reakcije u vašem telu, kao što su promene u pulsu ili disanju.

Što duže čuvate i skrivate neku tajnu, to više stresa i napora osećate. Ovakav disbalans može da dovede do mnogo ozbiljnijih nuspojava.

Istraživanje sa Univerziteta u Kolumbiji pokazalo je da su ljudi koji su pod stresom, u 27 procenata većoj opasnosti da dožive srčani udar u odnosu na one koji manje brinu.

Pročitajte i: Stres za veće mišiće

ZDRAVLJE I VEZE STRADAJU
Da li, ukoliko izbacimo laganje iz svakodnevne rutine, rešavamo sve zdravstvene probleme? Naučnici iz Notrdama posmatrali su laži kod više od 100 ljudi, koje su ih nedeljno podvrgavali detektoru laži. U svakom slučaju, kod onih koji su prilikom ispitivanja govorili isključivo istinu, zabeleženo je da manje lažu, a na kraju studije se ispostavilo da imaju bolji i kvalitetniji odnos sa partnerom, da spavaju bolje, da su manje pod tenzijom i ređe se susreću sa glavoboljom i problemima sa grlom.

LAŽLJIVCI OSTAVLJAJU VEĆI BAKŠIŠ
Birajte pažljivo reči, jer mogu više da vas koštaju nego vaše zdravlje. Prema istraživanjima Univerziteta u Stanfordu, oni koji su se koristili belim lažima da prikriju svoje nezadovoljstvo, zapravo su ostavljali veći bakšiš od onih koji su u potpunosti iskreni.

Pročitajte i  Kako da se izborite s prolećnim alergijama?

Kako je to moguće? Naučnici ovakve rezultate objašnjavaju činjenicom da sakrivanje istine čini da se osećate neprijatno i kako biste se rešili ove teskobe, odlučujete se za npr. ostavljanje veće napojnice u restoranima, kako biste na neki način kompenzovali svoju lošu naviku preču

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *