Greška koju mnogi prave - Men`s Health

Greška koju mnogi prave

Prema najnovijem istraživanju časopisa  Journal of Environmental Health samo 5% ljudi pere ruke nakon korišćenja toaleta dovoljno dugo da ubije bakterije koje izazivaju infekcije.

ISTRAŽIVANJE
Naučnici su zamolili desetak studenata da njuškaju i da primete ko zapravo od njegovih kolega pere ruke nakon velike ili male nužde. Rezultati su bili poprilično žalosni… 15% muškaraca nije pralo ruke uopšte, a od onih koji su prali samo njih 50% je koristilo sapun.

VELIKA STVAR
Bolesti koje se događaju zbog loše hrane se zapravo prenose iz kupatila, kaže dr Elani Larson, epidemologna Univerzitetu Kolubija. Fekalne materije sa vaših ruku mogu lako da se prenesu na hranu i u vaše telo i naravno da vas zbog toga razbole. Preskakanje sapuna samo doprinosi već postojećem problemu. Nedavna sturija naučnog časopisa  International Journal of Environmental Research and Public Health, otrkila je da dok se peru ruke sapunom i vodom, tim činom se skine 92% nepoželjnih organizama sa ruku, a samo ispiranje vodom skalanja 77%.

Ali i kao većina stvari, forma je najvažnija, kaže dr Larson. Dakle, nemojte da preskačete pranje, ako nema sapuna u wc-u. Energično pranje ruku bez sapuna, a zatim sušenje papirnim ubrusom je dva puta efikasnije od ne pranja ruku uopšte (šokantan zaključak). Na kraju krajeva, cilj je da izribate i isperete bakterije i viruse sa ruku. Za najbolje rezultate, perite ruke 15 sekundi sapunom i vodom i fokusirajte se na vrhove prstiju, gde mnoge bakterije i obitavaju.

Pročitajte i  Suplementi: 8 vitamina koji (ne) treba da postanu deo vaše ishrane
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *