Kako da ostavite cigarete? - Men`s Health

Kako da ostavite cigarete?

KADA IMATE NIKOTINSKU KRIZU – VEŽBAJTE
Nedavna studija u časopisu Psychopharmacology otkrila je da znojenje prilikom vežbanja izaziva promene u mozgu, koje redukuju želju za nikotinom.

Naime, deset pušača , koji su izbegavali da puše 15 časova,  vozilo je biciklu 10 minuta umerenom brzinom. Neposredno nakon treninga, njihov mozak je podvrgnut skeniranju dok su ispitanici posmatrali slike cigareta. Istraživači su otkrili da je aktivnost u moždanim regijama, koja je povezana sa željom za nikotinom, opala u odnosu na one pušače koji nisu vežbali.

Sedite za radnim stolom i samo razmišljate kako bi bilo lepo da zapalite jednu jedinu cigaretu? Umesto toga, odlučite da prošetate od posla do kuće ili da nakon posla odete na džogiranje.

NE TROŠITE NOVAC NA SKUPE TRETMANE
Skorašnja studija u časopisu Plos Medicine otkrila je da je najuspešniji način da prestanete da pušite da jednostavno prekinete.

Nakon  511 studija koje su se bavile odvikavanjem od pušenja, a objavljene su u periodu 2007. i 2008. godine, naučnici sa Univerziteta u Sidneju u Australiji, zaključili su da je približno dve trećine do tri četvrtine bivših pušača prestalo da puši bez ikakvih medicinskih tretmana. Nije vam potreban terapeut, flasteri i sprejevi. Samo vam treba čvrsta odluka.

Prestanite da izbegavate ovu odluku, već se uhvatite u koštac sa problemom. Možda će vas ohrabriti podaci australijskih naučnika, koji su otkili da je većina bivših pušača izjavilo da je odvikavanje bilo manje teže nego što su očekivali.

Pročitajte i: Zaboravni zbog pušenja

U DRUŠTVU JE SVE LAKŠE
Studija u časopisu New England Journal of Medicine zaključuje da ćete biti uspešniji u odvikavanju od ovog poroka, ukoliko ostavljate cigarete u isto vreme kada i vaš prijatelj, devojka ili član porodice.

Pročitajte i  Jedite više masti, a manje ugljenih hidrata

Istraživanja pokazuju da, ukolko je vaša devojka odlučila da ostavi pušenje, 67 procenata su manje šanse da ćete zapaliti cigaretu. Štaviše, nedavno istraživanje u časopisu American Journal of Public Heath, sugeriše da ukoliko živite u kući, u kojoj nema pikavaca i cigareta, imate četiri puta veće šanse da uspešno ostavite pušenje.

Naučnici poručuju da je strah od izdaje prijatelja ili partnera ključan u jačanju vaše volje i odluke da ostavite cigarete.

IZBEGAVAJTE PUŠAČE
Naučnici sa Univerziteta Djuk Medicinskog centra pronašli su podatak da samo posmatranje pušača, nakon što ste rešili da ostavite cigarete, enormno slabi vašu volju i dovodi vas u iskušenje da zapalite cigaretu.

Najbolje da prvih nekoliko dana kada prestanete da pušite, izbegavate mesta na kojima je dozvoljeno pušenje.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *