Promenite stil života - Men`s Health

Promenite stil života

 

Uvođenje zdravih životnih navika drastično smanjuje izglede nastanka srčanih bolesti, a to je posebno vidljivo kod muškaraca koji su zbog različitog hormonalnog statusa znatno skloniji srčanom udaru. 

Tako bi prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost sprečila čak 80 posto infarkta, pokazala je 11. godišnja studija švedskog Instituta Karolinska na više od 20.000 muškaraca starosti od 45 do 79 godina.

Prema njoj, optimalno za muškarce bi bilo da se kreću oko 40 minuta na dan – bilo da trče, voze bicikl ili hodaju, da imaju opseg struka manji od 94 cm i da u ishranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Takođe, veliki faktor dugovečnosti čini konzumiranje alkohola, a za prevenciju srčanih udara savetuje se umereno korišćenje, što podrazumeva maksimalno tri do četiri dcl vina, 7 dcl piva ili pak 0,3 dcl žestokog pića na dan. Za one koji ne mogu da prestanu da puše lekari savetuju barem smanjivanje broja cigareta tokom dana, što takođe može značajno da produži život.

 

Pročitajte i  Stresni poslovi odlažu demenciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *