Kako lečiti neugodne ubode - Men`s Health

Kako lečiti neugodne ubode

Potražite žaoku
Ako vas je ubola pčela, odmah potražite žaoku, inače će otrov da iscuri u vaš organizam u prvih 20 sekundi. Što je pre nađete, bol će kasnije biti blaži, a otok će biti manji. Ako vas je ubola osa ili stršljen, preskočite i ovaj i sledeći korak, jer ovi insekti ne ostavljaju žaoku za sobom.

Sastružite je
Nemojte pokušavati da je stitsnete prstima i izvučete, kesica sa otrovom će pući pa će otrov još brže iscureti u tkivo. Umesto toga je sastružite sa kože. Za ovo je najbolja kreditna kartica, ali ako vam nije pri ruci i nokat može poslužiti.

Uzmite lek
Uzmite neki antihistaminik, kao što je Pressing, Letizen ili Aerius, da smanjite otok i svrab. Stavite na mesto uboda kesu sa ledom da biste smanjili bol i mažite neku blagu kortikosteroidnu mast više puta dnevno, dok se tegobe ne ublaže.

A ako vaše dete ubode insekt…
Budite doktor umesto tata. Kako će se dete nositi sa ubodom, najviše zavisi od toga kako se roditelji ponašaju. Pristupite detetu mirno i blagim tonom mu recite da ste svesni koliko ga to boli. Kažite mu da će bol uskoro prestati i pokušajte da mu skrenete pažnju igricom na mobilnom telefonu, ili sladoledom, dok vi lečite ubod.

Primedba: u slučaju teške alergijske reakcije, kao što je otežano disanje, ili otok grla i jezika, odmah se obratite Hitnoj pomoći. Ako žrtva zna za alergiju od ranije i sa sobom ima EpiPen (injekcija sa adrenalinom), dobro bi bilo da je upotrebite.

Pročitajte i  Kako da se izborite sa masnoćom?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *