Četiri saveta za čistiju četkicu za zube - Men`s Health

Četiri saveta za čistiju četkicu za zube

Prema poslednjoj studiji Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji, prosečna četkica za pranje zuba sadrži više nego 10 miliona bakterija. A još frapantniji podaci dolaze sa Univerziteta u Alabami, budući da tamošnji naučnici otkrivaju da su četkice koje skladištimo u kupatilo, izvor između ostalih i fekalnih bakterija.

MENJAJTE ČETKICU NA SVAKA TRI MESECA
Budite iskreni: Ne nameravate da promenite svoju četkicu za zube dok vam vlakna potpuno ne upropaste ili dok ne odete na uobičajeni pregled (dva puta godišnje) kod stomatologa, koji će vam dati besplatni uzorak najnovije četkice. Ali ipak, više od 3 meseca je zaista dug period da koristite jednu te istu četkicu.

„Stare četkice za zube sa izlizanim i oštećenim vlaknima ne čiste vaše zube tako efektnokao na početku“, kaže dr stomatologije Kristofer Grifin, potparol Akademije za opštu stomatologiju.

Trebalo bi da menjate četkicu na svaka tri do četiri meseca.

DEZINFIKUJTE JE
Važno je da dezinfikujete četkicu između svake upotrebe. Potopite glavu četkice u tečnost za ispiranje usta na 20 minuta. Čak razmislite da je dezinfikujete i čim je otpakujete.

Mnogi ljudi stavljaju svoju četkicu za zube u mašinu za pranje sudova kako bi neutralisali bakterije, a ne razmišljaju da će verovatno oštetiti plastiku i čekinje, što četkicu čini manje produktivnom.

POKLOPAC ZA ČETKICU JE OBAVEZAN
Plastični poklopac za četkicu, koji koristite samo kada putujete, pomoći će vam da očuvate četkicu, ali ne zaboravite da poklopac koristite i kada ste kod kuće.

„Mikroorganizmi se brže razvijaju u vlažnom okruženju, pa nemojte da stavljate poklopac na vlažnu četkicu“, savetuje Grifin.

DRŽITE ČETKICU DALEKO OD KLOZETSKE ŠOLJE
Naučni podaci pokazuju da su fekalne bakterije svuda u toaletu.

Pročitajte i  Ako često preskačete korišćenje konca za zube, ovo bi moglo da vam se dogodi

„Smanjite rizik od raspršivanja bakterija tako što ćete spustiti poklopac pre puštanja vode.“, sugeriše Grifin.

Studija iz 2012. godine u Velikoj Britaniji, pokazala je da je čak 12 puta više bakterija evidentirano kada poklopac šolje nije bio spušten, nego kada jeste.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *