Biološki sat kod muškaraca - Men`s Health

Biološki sat kod muškaraca

Dr. Bernard Robaire, sa McGill University, Montreal, smatra da muškarac nema takvih ograničenja.

Za razliku od muškaraca, žene su rođene sa fiksnim brojem jajnih ćelija, koje su fundamentalne za reprodukciju i samim tim nakon navršenih 35 godina starosti imaju teškoća da zatrudne. Muškarac istih godina stvara preko sto miliona spermatozoida na dan, po hiljadu za svaki otkucaj srca. Teoretski, muškarac proizvodi spermu koja je sveža sve vreme i zbog toga nema razlike između sperme osobe koja je 85 godina stara i osobe koja ima 35 godina.

Pročitajte i: Šta ubija vaše “plivače”?

Najnovija istraživanja ukazuju, međutim, na izvesna ograničenja u plodnosti i kod muškaraca. Muškarci koji su stariji od 40 godina imaju manje šanse da postanu očevi nasuprot mlađim muškarcima. Takođe, njihova deca izložena su većem riziku obolijevanja od autizma, šizofrenije i psihoze, odnosno depresije.

Ispitivanja su takođe pokazala da deca rođena od starijih očeva imaju niže vrednosti na testovima inteligencije. Jedno istraživanje je dokazalo da je učestalost Daunovog sindroma 50% zavisna od kvaliteta spermatozoida. Ukoliko sparimo starijeg muškarca i mlađu ženu, razvoj embriona je drugačiji nego ako su oba partnera mlađa. Pronađena je promena težine embriona i povećanje smrtnosti nakon rođenja.

Što je muškarac stariji, kvaliteta njegove sperme je više promnjen. Smanjena je pokretljivost spermatozoida i smanjena je kvaliteta njihovog DNK-a (DNA). Sama plodnost (fertilitet) se ne smanjuje, samo se smanjuje kvaliteta spermatozoida.

Pročitajte i  Šta vaše oči mogu da otkriju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *