Rešite se hrkanja - Men`s Health

Rešite se hrkanja

Podignite uzglavlje na krevetu sa par dodatnih jastuka, umesto da ležite ravno na leđima, jer vam tako podignutim neće tkivo iz grla ulaziti u vazdušne prolaze.

Pokušajte da spavate na boku, jer spavajući na leđima jezik i nepce zatvaraju prolaz vazduha, što uzrokuje hrkanje. Velika je verovatnoća okretanja u snu, pa kako biste ostali na boku, pokušajte kada idete na spavanje da obgrlite jastuk rukama, što će vas možda duže zadržati u bočnom položaju.

Osobe koje hrču zbog začepljenog nosa treba pre spavanja da stave kapi za nos ili da ispreru nos sredstvima koja mogu nabaviti u svim apotekama, a temelje se na morskoj vodi. U slučaju kada problemi sa začepljenim nosem traju duže, treba se obvezno javiti doktoru, da bi se ustanovilo zašto se to dešava.

Kupite u apoteci trake za nos, koje će vam držati nos otvorenim i na taj način će se povećati protok vazduha, što ublažava hrkanje.

Ako ste alergični na prašinu, grinje ili buđ, neophodno je održavati spavaću sobu izrazuzetno čistom i ako je moguće bez tepiha i zavesa, jer one sakupljaju puno prašine i grinja u sebi, a posteljinu treba prati što češće i to na visokim temperaturama.

Alergični na polen verovatno imaju samo sezonske probleme sa hrkanjem, pa je neophodno ublažiti upalu koju izaziva alergija na polen, a u tome pomaže čaj od koprive.

Pročitajte i: Sredite sinuse

Par sati pre spavanja ne jedite teške obroke i ne pijte alkoholna pića. Prestanite pušiti, jer pušenje uzrokuje nadražaj sluznice i otok grla, što dovodi do zatvaranja disajnih puteva i pojave hrkanja.

Pročitajte i  11 načina da se zaštitite od raka
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *