Otkrivamo toplu vodu! Da, treba da je pijete - Men`s Health

Otkrivamo toplu vodu! Da, treba da je pijete

Otkrivamo toplu vodu! Da, treba da je pijete

Lekari i stručnjaci objašnjavaju zašto je ono što nas najčešće iznervira na treningu – kada nam se tečnost u flašici ugreje – zapravo najbolje za naše telo. Evo zbog čega ne treba da odbijemo toplu vodu.

Stručnjaci za vodu širom sveta, od lekara do savetnika za zdravu ishranu, tvrde da čovek dnevno treba da popije najmanje 1,5 litara tople vode zarad zdravlja i vitalnosti. Ljudsko telo se sastoji u proseku od 55 do 78 procenata vode. Na primer, voda čini 75 odsto mišića, 90 odsto mozga, 83 odsto krvi, 22 odsto kostiju. Svakoj ćeliji našeg tela treba voda, i to topla, jer se neuporedivo lakše resorbuje, a i podložnija je proveri čula ukusa. Na 5 stepeni Celzijusa receptori za ukus funkcionišu u sejf modu, tako da kod većine supstanci koje unesemo u sebe zapravo i ne osetimo kakvog su ukusa. Međutim, na 27 stepeni čulo ukusa je izoštreno i tačno zna da li nam nešto prija ili ne. Iz tog razloga, kvalitet vode koju koristimo za piće najlakše ćemo utvrditi kada je popijemo toplu.

Šta podstiče/ubrzava:
– Krvotok
– Metabolizam
– Varenje
– Regulaciju krvnog pritiska
– Rad jetre i bubrega
– Izbacivanje toksina putem znojenja

Šta ublažava/suzbija:
– Zatvor
– Podočnjake i kesice ispod očiju
– Mokraćne infekcije
– Gorušicu
– Dnevni umor

Japanci znaju

Na listi zemalja s najdužim životnim vekom Japan zauzima prvo mesto. Njegovi stanovnici veruju da je uzrok većine oboljenja i loših stanja slab stomak, pri čemu u najvećem broju slučajeva može da pomogne terapija pijenja tople vode. Japanska tradicionalna medicina preporučuje da se nekoliko čaša vode popije odmah nakon buđenja, čak i pre jutarnje rutine kao što je pranje zuba. Topla voda čisti stomak i budi digestivni trakt. Prema uvreženom shvatanju, jutro je najvažnije za zdravlje, pa dobre jutarnje navike predstavljaju preventivu za mnoge bolesti. Pijenje tople vode u Japanu je imperativ jer čisti i ispira ceo organizam. Ovi saveti su osnova za preventivu, ali i za lečenje bolesti, jer se smatra da topla voda već sama po sebi otklanja toksine koji su uzrok bolesti: Čim se probudite, popijte 6 dl tople vode na prazan stomak. Posle toga 45 minuta ništa nemojte jesti, a najbolje je da dva sata ne jedete ništa. Pijenje bilo kakve vode za vreme jela i neposredno posle njega nije preporučljivo. Količinu tople vode postepeno povećavajte svaki dan dok ne dostignete najmanje 2,5 litara dnevno (za odrasle).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *