Kako kafa utiče na vaše zube? - Men`s Health

Kako kafa utiče na vaše zube?

Ispijanje ovog napitka može da očuva stanje vaših zuba i zaštiti ih od paradentoze

Istraživanje Univerziteta u Bostonu sugeriše da ispijanje kafe može da zaštiti vaše zube od paradentoze, zapaljenje desni i vilice.

Nakon istraživanja, u kojem je ispitano 1000 muškaraca starosti ispod 30 godina, naučnici su otkrili da kod muškaraca, koji su pili jednu ili više šoljica kafe svakog dana, nije evidentiran gubitak zuba i koštane mase – stanje koje je karakteristično za paradentozu, koja prouzrokuje popuštanje, a na kraju i gubitak zuba.

Pročitajte i: Sačuvajte oči – pijte kafu

Naučnici su takođe otkrili da ne postoji dokaz, koji ukazuje da konzumiranje kafe može da bude povezano sa bilo kakvim oštećenjima, koja su karakteristična za paradentozu, kao štu su krvarenje desni i nastanak bakterija, koje stvaraju džepove oko zuba.

Istraživači veruju da antioksidanti, koje sadrži kafa zapravo poseduju  ovakvo zaštitno dejstvo.

„Da, kafa će i dalje stvarati mrlje na vašim zubima, ali ne morate da brinete da će dovesti do bilo kakvih oboljenja. Plus, sadrži manje kiseline nego ostala pića, kao što su voćni sokovi i energetska pića“,  poručuje autor studije Raul Garsija.

Prema studiji u časopisu British Journal of Nutrition, sva nabrojana pića, izuzev kafe, zapravo slabe zaštitnu gleđ zuba.

Pročitajte i  Šta se dešava kada uzmemo probiotike?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *