Šta sve "živi" na ekranu naših mobilnih telefona - Men`s Health

Šta sve “živi” na ekranu naših mobilnih telefona

Istraživanja pokazala: E-knjige loše utiču na san

U današnje vreme mobilne telefone imamo uz sebe u svakom trenutku. Neretko ćemo videti ljude kako usred porodičnog ručka kucaju poruke, kako tokom vožnje gradskim prevozom čitaju najnovije vesti ili, čak, odlaze u toalet posmatrajući ekran svog telefona.

Zato i ne čudi što su stručnjaci za zdravlje zabrinuti.

Saznajte koje su bakterije u debelom crevu odgovorne za mnoge bolesti.

„Mobilni telefoni su postali pravi rezervoari patogena jer dolaze u kontakt s lice, ušima, usnama i rukama različitih osoba različitog zdravstvenog stanja“, navodi se u rezultatima istraživanja čiji su autori Oladiran Famureva (s Odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Ado Ekiti u Nigeriji) i O. M. Dejvid (s Koledža za nauku, inženjering i tehnologiju Univerziteta savezne države Osun u Nigeriji).

Na telefonima se danas mogu naći:

1. KOLIFORMNE BAKTERIJE

Tvrdnju da se na mobilnim telefonima nalazi više bakterija nego na dasci ve-ce šolje prvi su izneli mikrobiolozi univerziteta u Arizoni 2012, a naučna javnost je bila prilično iznenađena. Ipak, neki od stručnjaka koji nisu činili tim koji je sproveo istraživanje složili su se ovim nalazima i objasnili da se na butinama nalazi manje bakterijskih kultura nego na dlanovima ili u ustima.

Ove bakterije u kontakt s ljudima dospevaju iz ljudskog i životinjskog otpada, kao i iz tla i biljaka, a manje količine u našem okruženju nisu naročito štetne. Ipak, njihovo prisustvo na predmetima koje svakodnevno upotrebljavamo – poput mobilnog telefona – ukazuju na mogućnost širenja kulture i na opasnost pojave drugih bakterija.

Saznajte kako da pobedite bakterije.

2. EŠERIHIJA KOLI

Postoje različite vrste (grupe) Ešerihije koli, a dobra vest je da nisu sve štetne – štaviše, ima i onih koje su korisne za rad digestivnog trakta.

Ešerihija koli koja spada u fekalne koliformne bakterije prirodno živi u ljudskim crevima, ali njena pojava na predmetima koje često upotrebljavamo može biti znak ozbiljne kontaminacije. Recimo, može se izolovati E. Coli O157:H7, koja izaziva teža trovanja hranom – grčeve u stomaku, dijareju, povraćanje, a epidemija ove bakterije može imati čak i veće posledice, navodi američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

3. ZLATNA STAFILOKOKA (Meticilin-rezistentni stafilokokus aureus)

Staphylococcus aureus je još jedna bakterija čija štetnost zavisi od soja. Određene vrste su uzročnici ozbiljnih kožnih infekcija, dok je zlatna stafilokoka, koja neretko živi na mobilnim telefonima, još opasnija verzija ovog patogena. Ona se prenosi direktnim kontaktom, praćena je bolnim čirevima na koži i najčešće izaziva intrahospitalne infekcije. Ovu poslednju tvrdnju su dokazima potkrepili turski naučnici, koji su 2009. godine sproveli istraživanje čiji su rezultati zapanjili stručnjake pokazavši da 52 odsto od dve stotine članova medicinskog osoblja na svojim telefonima ima zlatnu stafilokoku.

Otkrijte gde se još kriju bakterije.

4. STREPTOKOKA

Na telefonima se mogu naći i fekalne streptokoke, koje obično imaju dva oblika: grupu A i grupu B. Prvi tip je bakterija s kojom su se mnogi susreli u detinjstvu, kada je izazvala upalu grla, ali ona može biti uzrok šarlaha, sindroma toksičnog šoka, celulitisa i nekrotizujućeg fascitisa. Grupu B čine streptokoke koje izazivaju zapaljenje pluća i infekcije urinarnog trakta, krvi i kože.

Pročitajte i  Pamet pod vodom

5. KOAGULAZA-NEGATIVNE STAFILOKOKE

Ova vrsta bakterije je otporna na antibiotičko dejstvo , ali je manje štetna od zlatne stafilokoke. Ipak, to je ne čini bezazlenom – naprotiv, ona uzrokuje ozbiljne infekcije krvotoka i odgovorna je za čak 30 odsto ovakcih infekcija nastalih unutar medicinske ustanove.

U Gani je 2011. godine grupa naučnika sprovela istraživanje u okviru kojeg je uzet uzorak s površina stotinu nasumičnog odabranih mobilnih telefona studenata, a koagulaza-negativne stafilikoke (CoNS) su pronađene u čaik petnaest odsto slučajeva.

6. BUĐ

Plesan se ne pojavljuje samo na hrani koja predugo čeka da bude pojedena. Istraživanje turskih naučnika koji su na telefonima medicinskih radnika otkrili zlatnu stafilokoku pokazalo je da se na čak 10 odsto ovih aparata nalazi i buđ!

Izloženost ovoj gljivici može dovesti do značajnih disajnih problema – kratkog daha, zapušenog nosa, groznice i, čak, infekcije pluća.

Pročitajte i: 6 najvećih izvora zaraze

7. KVASAC

Kao što Ešerihija koli može biti poželjna u crevima, isti je slučaj i s jednoćelijskom gljivicom kvacem. Ona čini čuda za ukusna peciva, ali ukoliko se nađe na predmetima koji dolaze u kontakt s kožom, može doći do ozbiljnih problema.

Ranije pomenutim istraživanjem turskih naučnika je otkriveno da se kvasac nalazi na 1,5 odsto mobilnih telefona. Međutim, stručnjaci dodaju da je mala verovatnoća da dođe do razvoja neke infekcije ovim putem.

On može živeti bilo gde u ljudskom telu, a nije redak slučaj da izazove svrab (u slučaju žena, naročito u predelu genitalija).

8. KLOSTRIDIJA DIFICILE

Ova bakterija uzročnik je dijareje, groznice, mučnine, bolova u stomaju i gubitka apetita, a neretko se širi medicinskim ustanovama. Naučnici ističu da je mala verovatnoća da se Clostridium difficile izoluje kod zdravih osoba, ali čišćenje mobilnog telefona s vremena na vremena nije naodmet jer se ona sve češće može naći na njemu.

9. KORINEBAKTERIJA

Sojevi ove toksične bakterije uzrokuju pojavu difterije, oboljenja koje može izazvati i smrtni ishod. Ona počinje kao najobičnija prehlada, a potom dolazi do groznice i, u drastičnim slučajevima, čak do srčanog udara. Srećm, način za odbranu postoji i prilično je jednostavan – reč je o vakcinaciji.

Proverite kako da mršavite uz bakterije.

10. PSEUDOMONAS EUGINOZA

Ova bakterija opstaje u različitim uslovima, a neretko je izazivač intrahospitalih infekcija. U istraživanju koje su sproveli nigerijski naučnici, a u okviru kojeg je analizirano četiri stotine mobilnih telefona, otkriveno je da ona može da vreba i iz elektronskih uređaja. Ono što je za ovaj mikroorganizam specifično jeste da on uspešno odoleva medicinskim tretmanima jer ima visok stepen rezistencije.

Foto: Shutterstock

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *