Zdrava hrana (ni)je zdrava - Men`s Health

Zdrava hrana (ni)je zdrava

 

KOKICE IZ MIKROTALASNE
Kokice mogu da budu dobra užina ako ne sadrže so, šećer ili štetne aditive koji se uglavnom nalaze u vrećicama kokica koje se spremaju u mikrotalasnoj. Umesto toga bolje ih sami iskokajte, tako ćete iskontrolisati šta unosite.

INSTANT OVSENA KAŠA

Iako je zgodna za upotrebu, nije baš zdrava. Uglavnom je pakuju sa previše šećera i veštačkim aromama. Umesto toga bolje izaberite valjani ovas kome ćete dodati malo meda i svežeg voća za ukus.

ENERGETSKE ČOKOLADICE

Čokoladice koje su bogate žitaricama, često sadrže i dodatke poput šećera, čokolade, arome… Zdravije bi bilo kada biste umesto njih uzeli voćkicu, sir ili neke orašaste plodove.

DIJETALNI SOKOVI

Dijetalni sok zvuči zdravije od običnog soka, ali to ne mora da znači. Zbog slatkog ukusa sokova žudećete za još više slatkiša. Takođe, to što su dijetalni ne znači da ste bezbedni od gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca. Umesto soka, odlučite se za vodu kojoj možete da dodate parče limuna za bolji ukus ili izaberite neki nezaslađeni čaj.

SUVO VOĆE
Ovo zvuči zdravo, jer je voće u pitanju. Problem je u tome što se u sušeno voće dodaje šećer, pa pročitajte šta piše na kesici. Imajte na umu da količina suvog voća mora da bude manja nego kada biste jeli obično voće – samo četvrtina šoljice.

GRANOLA

Nemojte da pretpostavljate da su zdrave žitarice poput kifli, garantovano dobre za vas. Mnoge, ali ne sve, pune su šećera, kalorija, masti i natrijuma.

HLEB OD VIŠE ŽITARICA

Samo zato što ovakav hleb izgleda zdravo, ne znači da to i jeste. Iznenadio bi vas sadržaj ovih vekni. Čak i oni koji se deklarišu da su sa više vrsta žitarica ili da su pšenični, mogu da sadrže mnogo šećera, a malo vlakana. Bolje izaberite onaj na kome piše da je napravljen od 100 odsto  celog zrna. Ako je prvi sastojak na listi celo zrno zobi ili raži, to je dobar znak.

Pročitajte i  Ne izbegavajte kelj!
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *