POLIFENOL – NOVA GLOBALNA ZVEZDA ZDRAVE ISHRANE - Men`s Health

POLIFENOL – NOVA GLOBALNA ZVEZDA ZDRAVE ISHRANE

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čije se blagodeti po zdravlje čoveka kontinuirano ispituju i otkrivaju. Dok mnogi možda nisu čuli za ovaj termin, nutricionisti i naučnici su već odavno upoznati sa blagotvornim delovanjem polifenola. Ovi najmoćniji antioksidansi igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, i imaju višestruke benefite: čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, usporavaju starenje i značajno jačaju imunitet organizma.

Foto: iStock

Takođe, polifenoli doprinose boljem varenju, ubrzanju metabolizma i regulisanju telesne težine, poboljšavaju raspoloženje, pomažu u prevenciji dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

 

Dovoljno razloga da obratite pažnju na njihovu zastupljenost u svakom danu!

Voće, povrće, semenke, mahunarke, začini i začinsko bilje predstavljaju najmoćniji izvor polifenola. Prepoznaćete ih lako: količina polifenola u biljkama određuje njihov intenzitet boje, gorčinu, aromu i miris, pa su upravo biljke intenzivnog mirisa, boje i arome, kao što su, na primer, grožđe, kakao, borovnice ili avokado, najbogatije polifenolima.

Foto: iStock

Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u namirnicama kao što su zeleni čaj sa prisustvom katehina, crno grožđe i crvena vina sa prisustvom resveratrola, borovnice sa prisustvom antocijanina ili začini kao kurkuma sa prisustvom kurkumina, imaju efekat smanjenje procenta masnog tkiva i gojaznosti. Danas znamo da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima. Takođe, polifenoli pozitivno deluju i na raspoloženje: pokazuju efekte na povećanje koncentracije serotonina u krvi, takozvanog „hormona sreće“.

Mislite na vaše zdravlje i raspoloženje, i svaki dan učinite nešto dobro za svoj organizam. Nagradite ćelije što većim unosom namirnica bogatih polifenolima i ostanite zdravi,vitki, raspoloženi i negovani.

Prof. dr Dejanom Čubrilom,
profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

Više informacija možete naći na sajtu Polifenoli.rs

 

 

Pročitajte i  Život posle smrti postoji? Oni tvrde da je tako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *