Slanina ubija vaše "plivače"? - Men`s Health

Slanina ubija vaše “plivače”?

Kada je nedano objavljena vest da slanina negativno utiče na spermatozoide, većina muškaraca je sigurno bila razočarana, ako ne i uplašena.

Kako i ne bi, kada je ovaj komad mesa nezaobilazan i ukusan obrok  na svakoj trpezi. Međutim, nakon malo pretraživanja, pronašli smo da su vaši “plivači” za sada sigurni .

ISTRAŽIVANJE

Istraživači sa Harvarda okupili su muškarce koji su imali problema da njihove žene zatrudne, a onda su im postavljana pitanja o ishrani.  Momci koji su jeli između 2,5 i 19,5 porcija prerađenog crvenog mesa nedeljno, uključujući slaninu, viršle, hamburger, imali su  znatno više oštećenu spermu od muškaraca koji su jeli manje ovog prerađenog mesa.

Međutim, naučnici još uvek ne mogu da objasne direktnu vezu između konzumiranja prerađenog mesa i loše sperme. “Ni ukupan unos životinjske masti u organizam ne može da se okrivi ako je sperma oštećena, moraju da postoje i drugi razlozi”, tvrdi autor studije Mirjam Afeiče.

Pročitajte: Pečenje slanine: Najbolji način do najukusnijeg obroka

Dok istraživači ne utvrde sigurnu vezu između konzumiranja  slanine i oštećenih spermatozoida, ne treba da razmišljate da je izbacite iz ishrane. “Rezultati ovog istraživanja su korisni, jer podstiču razmišljanje o smanjenu unosa prerađenog mesa “, kaže Alan Aragon, savetnik ishrane u Men’s Health-u.

Dok se ne utvrdi jasna veza i sazna nešto više na ovu temu, evo šta možete uraditi.

“Smanjite unos prerađenog mesa,  a povećajte unos morskih plodova” savetuje Aragon. Studija je pokazala da momci koji su jeli losos i tunjevinu imaju kvalitetnije “plivače” .

Foto: Shutterstock

Pročitajte i  Želite da smršate? Pre spavanja popijte neki od ovih 5 napitaka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *