Zašto se stalno takmičimo: 6 metaboličkih promena koje izaziva suparništvo - Page 4 of 6 - Men`s Health

Zašto se stalno takmičimo: 6 metaboličkih promena koje izaziva suparništvo

Zašto se stalno takmičimo: 6 metaboličkih promena koje izaziva suparništvo

HEMIJSKA FORMULA SUPARNIŠTVA

Iako nam se čini da je reč samo o našem odnosu prema nekome, odnosno isključivo psihološkom efetku, rivalitet zapravo menja našu metaboličku sliku. Ovo su promene u organizmu koje nastaju kad se kod čoveka probudi rivalitet.

Ubrzan rad srca
Smanjenje oscilacija brzine rada srca
Povećana iskorišćenost mišića
Skraćena dijastola (interval između dva pumpanja krvi iz srca u krvne sudove)
Skok testosterona
Povišen kortizol (hormon stresa koji podiže nivo šećera u krvi i pospešuje iskorišćenje masti, proteina i ugljenih hidrata)

KAD NE MOŽEŠ DA GA POBEDIŠ, OJAČAJ

Ali, kako to izgleda u porodičnom i društvenom životu? „Odnos rivaliteta je izgleda star koliko i pojava života”, kaže Todorovski. „U životinjskom svetu tipične su rivalske borbe mužjaka za ženke i obrnuto, kao i borbe za povlašćen status u čoporu, koji obezbeđuje bolji zalogaj ili više hrane. Time su obojeni i sami počeci čovečanstva – ako verujemo da je Kain ubio Avelja iz rivalstva radi roditeljske naklonostii. U psihologiji, odnosi rivaliteta duboko prožimaju prve, a po nekima, i dalje aktuelne teorije ličnosti. Prema Frojdu, rivalitet predstavlja neizostavan sadržaj razvoja ličnosti. Javlja se neposredno posle oblikovanja infantilne samosvesnosti, većinom po navršenoj trećoj godini života, podjednako kod dečaka i devojčica. Pojednostavljeno, dečaci koji su tek postali svesni sebe počinju da se nadmeću za ljubav majke sa svojim očevima, a devojčice za ljubav oca sa svojim majkama. Budući da su u svakom smislu nejaki za to nadmetanje, prinuđeni su da se poistovete sa svojim ‘rivalima’. Dečaci svoj karakter uobličavaju prema liku oca, a devojčice prema liku majke. Pošto mame vole tate, dečaci koji postanu nalik ocu tako pridobijaju više majčine ljubavi, a pošto tate vole sebe, negujući istovetne osobine u sopstvenom karakteru, dečaci pridobijaju i očevu naklonost. Suštinski istovetnim manevrom usvajanja osobina svojih ‘rivalki’, devojčice pridobijaju očevu ljubav i naklonost majke. Braća i sestre u porodici dodatno kompromituju razvojne odnose rivalskim odnosima. Mnoga deca su postala žrtve rivalskog odnosa starije braće ili sestara daleko pre nego što su postala svesna sebe. Kasnije u životu naglašeno osećanje rivalstva uvek proističe iz nezrelosti, pa odrastanjem i sazrevanjem treba da se prevaziđe. Ono je zasnovano na nedostatku svesti o sopstvenoj jedinstvenosti i posebnosti drugih, koja, ukoliko se razvije, obesmišljava svaku potrebu za poređenjem s drugima, pa tako i odnose rivaliteta. Razvojno, ovi odnosi bi trebalo da kod svih odraslih i civilizovanih ljudi ustupe mesto odnosima uzajamnosti i privrženosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *