Kardiom protiv oštećenja mozga - Men`s Health

Kardiom protiv oštećenja mozga

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja časopisa Alcoholism: Clinical and Experimental Research aerobne vežbe mogu da spreče dugotrajo oštećenje mozga usled pijanstava (pet ili više pića u klubu).

ISTRAŽIVANJE
U ovoj studiji naučnici su pitali ispitanike koliko često su vežbali i pili u prethodna tri meseca, a zatim su skenirali njihove mozgove. Ispitanici koji su vežbali svega nekoliko minuta nedeljno, svaki povećan unos alkohola bio je povezan sa smanjenjm bele moćdane mase, odnosno tkiva koje je odgovorno za prenos informacija u vašem mozgu. Smanjenje ovog tkiva može da vodi do slabljenja motorike i kognitivne fukcije. Međutim, ispitanici koji su vežbali 96 minuta nedeljeno, su pokazali veoma malu čak i nepostoječu vezu između alkohola i oštećenja mozga.

RAZLOG
Kardio vežbe oslobađaju protein koji se je sličan inslulinu, a nosi naziv faktor rasta-1, za koji naučnici veruju da stimuliše rast neurona, poboljšava kognitivne performanse, a poništava štete nakon teškog opijanja.

Iako veza između vežbanja i zdravlja  deluje kao jasna, naučnici ne znaju sigurno koliko tačno znoja morate da prolijete  kako bi zaštitili belu masu, kaže koautor ove studije Holis Karloj. Ali ono što sigurno zanju je da su ljudi koji su vežbali oko 180 minuta nedeljeno, čak i oni koji spadaju u “teške alkoholičare”, pokazali manje oštećenja.

Pročitajte i  5 grešaka koje ste napravili u poslednjih sat vremena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *